Haubice pored ukrajinske granice: Otvorena nova baza

Izvor: B92, 12.Dec.2022, 18:43

Haubice pored ukrajinske granice: Otvorena nova baza

Nemačka i Slovačka su u blizini slovačke granice sa Ukrajinom napravile remontni centar za oružje iz obližnje ratne zone.

Baza je počela da radi, rekao je za dpa brigadni general Kristijan Frojding.

Frojding je načelnik specijalnog štaba za Ukrajinu u nemačkom ministarstvu odbrane. Nemački proizvođač tenkova kompanija Kraus-Mafaj Vegman (Krauss-Maffei Wegmann) sada u Slovačkoj popravlja teško naoružanje koje je dotrajalo ili oštećeno u borbama u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini.

Na primer, tu spadaju i nemačke samohodne haubice 2000. Prethodno su nemačka i slovačka vlada zaključile odgovarajući sporazum. "Za nas je to jedan sasvim važan doprinos ukrajinskim oružanim snagama. Tako pomažemo da oružani sistemi koje smo poslali (Ukrajini) i koje su uspešno koristili rade i nadalje," rekao je Frojding koji je od nedelje u poseti Slovačkoj.

"Reč je," dodao je, "o primerno dobroj i partnerskoj saradnji između Slovačke i Nemačke." Nemačka je Ukrajini do sada poslala 14 samohodnih haubica 2000, pet višecevnih raketnih bacača Mars i 30 protivvazdušnih tenkova Gepard.

Treba da isporuči još sedam Geparda. Nemačka je obezbedila i 50 oklopnih transportera Dingo. Za početak se remontuje ovo naoružanje, a Nemačka Ukrajini prosleđuje i oružje drugih proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.