HOĆE DA NAM ZAGORČAJU ŽIVOT Hrvati se naslađuju zbog naših muka: Jedva dočekali pritiske na Srbiju zbog sankcija

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2022, 09:48

"HOĆE DA NAM ZAGORČAJU ŽIVOT" Hrvati se naslađuju zbog naših muka: Jedva dočekali pritiske na Srbiju zbog sankcija

Podsetimo, već se pisalo da Srbija već duže vreme trpi stravične pritiske zbog rata u Ukrajini.

Da su Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić trenutno pod neviđenim pritiscima od strane Zapada zbog neuvođenja sankcija Rusiji, jasno je čak i u Hrvatskoj, koja koristi priliku da deluje na isti način.

Portal hrvatskog Jutarnjeg lista preneo je vest pod naslovom "Udar na Vučića iz EU: Ili mi ili Putin! Biti neutralan oko rata u Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je nemoguće. Uvedite Rusiji sankcije", u kojoj se navode svi pritisci sa kojima se naša država trenutno suočava.

Oni su preneli reči visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, koji je pozvao Srbiju da implementira sankcije protiv Rusije jer "nije više moguće imati i evropsku budućnost i bliske odnose s Putinovim režimom".

- Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće - zaključio je Borelj.

Podsetimo, već se pisalo da Srbija već duže vreme trpi stravične pritiske zbog rata u Ukrajini i da se od nje zahteva da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji. U pritiscima na Srbiju prednjači najjača članica Evropske unije i naš najveći evropski partner – Nemačka.

Stoga ne iznenađuje što je u samo nedelju dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa četiri predstavnika Nemačke, a njihova poruka Srbiji na svakom sastanku glasila je – uskladite spoljnu politiku sa EU. Jasno opredeljenje Srbije ka evropskom putu predsednik Vučić ne krije i ističe da Srbija bez Nemačke ne može, ne samo da napreduje već ne može ni da preživi, te da će nam u situaciji koja pogađa celu Evropu biti potrebna podrška Nemačke i evropskih partnera.

Predsednik Vučić dodao je i da Srbija trpi mnogo zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da bi se živelo deset puta bolje kada bi to uradila, ali da neće, jer vodi samostalnu politiku.

- Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku i tu politiku vodimo ne zato što imamo nešto od neuvođenja sankcija - podvukao je Vučić.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže da je oprez neophodan u ovako komplikovanoj geopolitičkoj situaciji.

- Čim iz Hrvatske dolazi takav stav, mi moramo biti rezervisani i sa dozom opreza ga tumačiti. Da pritisak na Srbiju i Aleksandra Vučića da se uvedu sankcije Rusiji raste, nema dileme. Postoji jedna sinhronizacija tih pritisaka i zbog toga se srpska pozicija dodatno usložnjava. Da je lako biti Srbija i nezavistan u vođenju svoje politike, to bi bili svi. Međutim, to je izazov i moramo da istrajemo na tom putu - navodi Miletić.

Kako dodaje, Srbija vodi principijelnu politiku i to velike sile moraju da shvate.

- Srbija je orijentisana ka očuvanju nacionalnih interesa i brizi o budućnosti celog regiona i time nije suprotstavljena interesima EU. Pošto su dela mnogo važnija od priča i pritisaka, EU mora da bude konkretnija u tome šta nudi Srbiji - ističe Miletić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković poručuje da poruke koje dolaze iz Hrvatske nikad nisu dobronamerne.

- Cinične poruke koje nam dolaze iz Hrvatske imaju za cilj da nam zagorčaju život, kao što su nam i ranije zagorčavali život, i da uđu u taj globalni voz za koji misle da će nas da pregazi. Međutim, Srbija može da se snađe u komplikovanim globalnim odnosima i verujem da Hrvati neće imati to zadovoljstvo da Srbija strada - smatra Anđelković.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.