Guterešu, dobro jutro, Kolumbo!

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 11:20

Guterešu, dobro jutro, Kolumbo!

Šef UN-a, Antonio Gutereš, izrazio je žaljenje što SB UN nije uspeo da adekvatno odgovori na sukob Izraela i Hamasa u Gazi i rusku invaziju na Ukrajinu.

On je rekao da su sukobi "možda fatalno" potkopali autoritet Saveta bezbednosti.

Govoreći na otvaranju Saveta UN za ljudska prava u Ženevi, Gutereš je rekao da se Savet bezbednosti UN često nalazio u ćorsokaku i "nesposoban da deluje po najvažnijim pitanjima mira i bezbednosti našeg vremena". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Nedostatak jedinstva Saveta po pitanju ruske invazije na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi posle užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra ozbiljno je, možda i fatalno, potkopao njegov autoritet", rekao je on.

"Savetu je potrebna ozbiljna reforma njegovog sastava i metoda rada," rekao je Gutereš.

Sjedinjene Države su prošle nedelje ponovo stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se blokira zahtev za hitnim humanitarnim prekidom vatre u ofanzivi Izraela na Gazu.

To je bio treći američki veto na nacrt rezolucije od početka rata između Izraela i Hamasa napadom te terorističke grupe 7. oktobra.

Procenjuje se da je oko 1,5 miliona stanovnika Gaze smešteno u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u gradu Rafa na granici sa Egiptom, a većina njih je pobegla iz svojih domova dalje na sever da bi izbegla ofanzivu Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gutereš: Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije uspeo da odgovori na ratove u Ukrajini i Pojasu Gaze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2024

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da Savet bezbednosti UN nije uspeo da adekvatno odgovori na sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas i rat u Ukrajini, ocenivši da su ta dva sukoba "moguće fatalno" potkopali autoritet Saveta bezbednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.