Gutereš: Zaustaviti užas nad narodom Ukrajine

Izvor: VOA, 15.Mar.2022, 05:35

Gutereš: Zaustaviti užas nad narodom Ukrajine

„Razvoj situacije od koje zastaje dah“, komentar je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je u obraćanju komentarisao odluku Rusije da podigne borbenu gotovost svog nuklearnog arsenala nakon invazije na Ukrajinu. „Šansi za izbijanje nuklearnog sukoba, što je nekada bilo nezamislivo, sada ponovo ima", poručio je Gutereš – zatraživši hitan prekid neprijateljstava. „Vreme je da se zaustavi užas nad narodom Ukrajine i da se krene putem diplomatije i mira“, rekao je generalni sekretar UN. Takođe, pozvao je na zaštitu nuklearnih objekata posle požara u elektrani u Zaporožju, najvećoj te vrste u Evropi, koji je izbio dok su je zauzimale ruske trupe. Prema njegovim rečima, Ujedinjene nacije nameravaju da izdvoje dodatnih 40 miliona dolara iz Centralnog fonda za hitne slučajeve kako bi povećale količinu humanitarne pomoći za Ukrajinu. „Doprineće dostavi zaliha hrane, vode, lekova, drugih vidova pomoći čija je svrha spasavanje života i obezbediće novčanu pomoć“, rekao je Gutereš. Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem februara saopštio je da bi ruske nuklearne snage trebalo staviti u stanje pripravnosti - što je izazvalo zabrinutost da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla dovesti do nuklearnog rata. Američki zvaničnici su tada saopštili da nisu uočili razloge za izmene u pripravnosti nuklearnih arsenala Vašingtona. Tokom dosadašnjih 19 dana ruskih napada na Ukrajinu iz te zemlje izbeglo je 2,8 miliona ljudi. Stotine hiljada građana zarobljene su u gradovima koje su opkolile ruske trupe.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

RT: Nuklearni sukob ponovo u domenu mogućnosti - Gutereš

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2022

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u da će tekuća eskalacija rata u Ukrajini „bilo slučajno ili namerno“ ugrožava čitavo čovečanstvo. On je dalje naveo da bi sukob mogao završiti u nuklearnoj apokalipsi. „Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekada bili...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.