Gubici Ukrajine „u milionima“ – poljski general

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2024, 15:37

Gubici Ukrajine „u milionima“ – poljski general

Gubici Ukrajine u sukobu sa Rusijom treba da se računaju „u milionima“, tvrdi bivši načelnik poljskog Generalštaba Rajmund Andžejčak. Kijev „gubi rat“ i nema resurse da održi borbu protiv Moskve, dodao je on.
U intervjuu za televiziju Polsat u ponedeljak, penzionisani general je opisao situaciju na ukrajinskom ratištu kao „veoma dramatičnu” i insistirao da „u ratu nema čuda”. Odluka ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da svog vrhovnog generala Valerija Zalužnog zameni Aleksandrom Sirskim nije donela značajnu razliku jer ista pitanja ostaju za novog vrhovnog komandanta Kijeva, dodao je Andžejčak. Prema rečima penzionisanog generala, Ukrajina pati od deficita u opremi i ljudstvu, a gubici utiču na njene sposobnosti. „Nedostaje im više od 10 miliona ljudi. Procenjujem da gubitke treba brojati u milionima, a ne stotinama hiljada. U ovoj zemlji nema resursa, nema koga da se bori“. „Ukrajinci gube ovaj rat“, izjavio je Andžejčak, ukazujući na medijske izveštaje koji sugerišu da Kijevu ponestaje protivvazdušnih projektila da bi se zaštitio od ruskih udara. Ponavljajući upozorenja nekoliko zapadnih lidera poslednjih nedelja, Andžejčak je pozvao na povećanje proizvodnje oružja i tvrdio da bi Zapad trebalo da se pripremi za sukob punog razmera sa Rusijom u roku od dve ili tri godine. Ruski predsednik Vladimir Putin je insistirao da Moskva nema planove niti interes da napada NATO. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je prošlog meseca da je Ukrajina izgubila više od 444.000 vojnika od početka sukoba u februaru 2022. Rat je takođe izazvao egzodus ukrajinskih izbeglica, sa skoro 6,5 miliona registrovanih širom sveta, prema podacima UN. Zvaničnici u Kijevu su se više puta žalili da su isporuke oružja sa Zapada neadekvatne. Ti pozivi su postali sve glasniji pošto je zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena da obezbedi dodatnih 60 milijardi dolara pomoći ostao u zastoju u Kongresu, zbog zahteva republikanaca da se ojača bezbednost američkih granica. Kijev takođe razmišlja o novom zakonu o mobilizaciji koji bi smanjio minimalnu starosnu granicu za muškarce sa 27 na 25 godina, uz izveštaje o planovima za slanje 500.000 novih vojnika na liniju fronta. U tom kontekstu, ruska vojska je prošlog meseca potisnula Kijev iz strateškog grada Avdejevke u Donbasu, takođe oslobodivši nekoliko obližnjih naselja. Bivše uporište je na liniji fronta od 2014. godine i Kijev ga je često koristio za granatiranje stambenih blokova u obližnjem gradu Donjecku. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.