Gubici Ukrajine u borbama na istoku

Izvor: Politika, 06.Avg.2014, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubici Ukrajine u borbama na istoku

Međusobne optužbe Rusije i SAD na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj stanju u Ukrajini

Kijev, Brisel, Njujork – U žestokim sukobima ukrajinskih i proruskih snaga poginulo je 18 ukrajinskih vojnika u poslednja 24 sata, saopštio je juče portparol vojske. „U protekla 24 sata, 18 vojnika je poginulo, a 54 su ranjena”, rekao je Andrij Lisenko novinarima, preneo je AFP.

Ukrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snage su preksinoć prvi put bombardovale Donjeck, uporište proruskih snaga, ali nije bilo žrtava, saopštile su gradske vlasti u tom gradu. „Okrug Kalinjinski je noćas bombardovan... Nije bilo civilnih žrtava”, navela je gradska skupština u saopštenju, dodajući da je jedna bomba napravila krater širine četiri metra i dubine 1,5 metara, prenosi AFP.

Rusija je nagomilala približno 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine i mogla bi pod izgovorom pružanja humanitarne pomoći ili sprovođenja mirovne misije da ih uputi na ukrajinsku teritoriju, izjavila je portparolka NATO-a Oana Lungesku. „Ne možemo da nagađamo šta Rusija ima na umu, ali vidimo šta Rusija radi na terenu, a to izaziva veliku zabrinutost”, navela je ona u saopštenju u kom tvrdi da je Rusija rasporedila približno 20.000 pripremljenih vojnika duž granice s Ukrajinom, preneo je Rojters.

Tvrdnju o gomilanju ruske vojske na granici s Ukrajinom izneo je juče na svom nalogu na „Tviteru” i zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou. „Rusija je narušila međunarodno pravo bez opravdavajućih okolnosti, upala u Ukrajinu, podržala separatiste, a sada raspolaže sa približno 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine”, napisao je Veršbou, a prenose RIA Novosti.

Ta ruska agencija podseća da su dosad u više navrata iznošene takve tvrdnje, ali da nisu pruženi nikakvi dokazi.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je te tvrdnje „javnim insinuacijama bez dokaza”, a i predstavnici ruskog ministarstva odbrane često su demantovali te izjave, navode RIA Novosti, dodajući da je pomeranja ruske vojske duž granica sa Ukrajinom ranije proverilo osam međunarodnih inspektorskih grupa.

Ta ruska agencija podseća da je zvanična Moskva prethodno saopštila da generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pokušava na Rusiju da prebaci odgovornost za zaoštravanje krize u Ukrajini.

RIA Novosti prenele su iz današnjeg članka za „Fajnenšel tajms” Rasmusenovu otpužbu na račun Rusije da raspiruje konflikte uMoldaviji, Gruziji i Ukrajini. „Posle pada komunizma NATO je uložio napore kako bi radio sa Moskvom, predloživši više saradnje sa Rusijom, u mnogim pitanjima, nego sa bilo kojom drugom zemljom koja ne ulazi u NATO. Rusija je odgovorila kršenjem pravila, raspirivanjem sukoba u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini i upućivanjem izazova međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima”, naveo je Rasmusen.

Rusija je juče na hitnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju u Ukrajini pozvala na hitne mere za ublažavanje humanitarne krize na istoku Ukrajine, ali su predstavnici SAD otvoreno poručili da Moskva snosi deo odgovornosti za patnju tih ljudi.

Najnoviji podaci pokazuju da je samo tokom poslednjeg meseca svoje domove na istoku Ukrajine, bežeći od intenzivnih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga na tom području, napustilo 58.000 ljudi, prenela je agencija AFP. „Kad govorimo o humanitarnoj situaciji, ne možemo da zanemarimo činjenicu da Rusija može to sve da zaustavi. Najsigurniji način da se okonča nasilje jeste da zvanična Moskva obustavi priliv boraca, oružja i novaca iz Rusije na istok Ukrajine”, izjavila je zamenica američkog ambasadora u UN Rouzmari Dikarlo.

Na hitnoj sednici Saveta bezbednosti, koju je sazvala Rusija, najviši zvaničnik UN za humanitarnu pomoć Džon Ging izvestio je da se humanitarna situacija na istoku Ukrajine pogoršava i da su „neophodne hitne mere”.

Optužujući Kijev da ignoriše pozive civila u pomoć, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je situaciju na istoku Ukrajine opisao kao katastrofalnu i pozvao da agencije UN tamo pošalju humanitarnu misiju. „Situacija na istoku, posebno u Lugansku i Donjecku, katastrofalna je”, rekao je Čurkin i dodao da Rusija tamoželi da pošalje humanitarni konvoj u saradnji sa Crvenim krstom. „Rusija poziva međunarodnu zajednicu da preduzme hitne mere za poboljšanje humanitarne situacije na istoku Ukrajine”, rekao je Čurkin.

Reagujući na taj apel ruskog predstavnika, Rouzmari Dikarlo je odgovorila da se agencije UN već nalaze na terenu i da pomažu civilima koji su ostali bez pijaće vode, električne energije i medicinskog materijala.

Ona je optužila Rusiju da povećava broj vojnika na granici sa Ukrajinom i da podstiče tenzije planovima za održavanje vojnih vežbi.

Rusija i SAD se stalno spore oko sukoba na istoku Ukrajine, pri čemu zvanični Vašington optužuje Moskvu da podržava proruske snage koje se bore protiv snaga ukrajinske vojske na istoku zemlje.

Prema podacima UN, u sukobima na istoku Ukrajine je od sredine aprila poginulo najmanje 1.367 ljudi. 

Beta-AFP

objavljeno: 06/08/2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

UKR: Granatirana pravoslavna crkva

Izvor: B92, 06.Avg.2014

Lugansk -- Ukrajinska vojska danas je granatirala i razorila pravoslavnu crkvu u centralnom delu Luganska, saopštili su pripadnici lokalnih milicija. ..Crkva nije u potpunosti uništena, ali su njeni zidovi ozbiljno oštećeni, dodali su oni, prenela je agencija Itar-Tas...Kako su naveli pripadnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.