Gube: Strani plaćenici ne mogu na Ruse

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 23:43

Gube: Strani plaćenici ne mogu na Ruse

Sve je više dokaza da je Ukrajina pretprela velike gubitke u poslednjih deset nedelja, to jest od početka dugo očekivane ofanzive.

U to je Zapad polagao velike nade, piše "Ej-Bi-Si njuz".

Ovaj medij razgovarao je sa dvojicom američkih vojnika koji su angažovani u diviziji specijalnih snaga ukrajinske vojske, a oni priznaju da je situacija na frontu daleko od idealne.

Vojnici, čija je misija bila preuzimanje kontrole nad selom na periferiji Donjecka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutno se nalaze u bolnici u Kijevu.

Bivši američki vojnik iz Teksasa, poznat kao "Tango", priznao je da je čak 85 odsto muškaraca iz njegove jedinice povređeno ili poginulo.

On dodaje da je 40 odsto vojnika iz jedinice u kojoj se nalazio pretrpelo izuzetno teške povrede zbog kojih su postali "borbeno neefikasni".

Drugi vojnik, koji se predstavlja kao "Zlatna ribica", kaže da je na samom početku bilo očigledno da su naišli na "veoma organizovan otpor" ruskih trupa, da su u pitanju bile "izuzetno profesionalne snage".

Treći vojnik, koji je povređen još u ranoj fazi ofanzive u junu, kritikuje taktičke odluke ukrajinske vojske i ističe da su neke od operacija u kojima je on učestvovao bile neorganizovane.

"Izgubili smo tri nemačka tenka 'leopard' u jednom danu jer je vojnicima rečeno samo da idu napred, u minsko polje", objasnio je i dodao da se čini da novomobilisani vojnici uopšte nisu prošli obuku za komplikovane ofanzivne operacije na bojnom polju.

Vojnik, koji se pridružio ukrajinskoj vojsci pre više od godinu dana, dodaje da su desetine ljudi iz njegovog bataljona učestvovale u ofanzivnim operacijama od početka juna i da je oko 80 odsto njih povređeno.

On tvrdi da ukrajinska vojska deo zapadne opreme, među kojima su borbena vozila "bredli" koja su isporučile Sjedinjene Američke Države, nije ni koristila jer neki vojnici obučeni da ih koriste.

"Izgleda da su ukrajinski vojnici naučeni da ih koriste, ali ne i da ih efikasno koriste u taktičkom smislu na bojnom polju", kaže vojnik.

Ukrajina od početka Specijalne vojne operacije nije objavila podatke o žrtvama, ali je visoki ukrajinski zvaničnik situaciju opisao "kao veoma tešku, sa intenzivnim borbama na bojnom polju".

On ocenjuje da je sukob "u odlučujućoj fazi", i navodi da je Ukrajini potrebna još veća vojna podrška Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika. Kijev, između ostalog, traži američke rakete dugog dometa ATACMS.

Ukrajinci su ranije napomenuli da im je ATACMS, sa dometom većim od 300 kilometara, neophodan kako bi gađali komandna mesta i logistiku znatno iza ruskih borbenih linija. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena za sada ostaje pri stavu da neće isporučiti rakete dugog dometa Ukrajini, a prema tvrdnjama neimenovanih zvaničnika, iako postoji pritisak i spolja, od Kijeva, kao i iznutra, od dela republikanaca i demokrata, nema promene odluke niti se o tome diskutovalo prethodnih meseci.

Od prošle godine, administracija navodi nekoliko razloga zbog kojih se suzdržava da takvu odluku donese. Prvobitno se radilo o zabrinutost da bi Ukrajina ovim raketama mogla da gađa rusku teritoriju i tako raspali sukob između SAD i Rusije. Moskva je stavila do znanja da bi i isporuka ovog oružja značila prelaženje crvene linije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.