Građani Srbije nemaju razloga za brigu?

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 22:53

Građani Srbije nemaju razloga za brigu?

Slađan Velinov saopštio je večeras da nema zvaničnu potvrdu da je prilikom uništenja skladišta municije u Ukrajini došlo do oslobađanja radioaktivnih materija.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije oglasio se povodom informacija koje se šire društvenim mrežama i izazivaju zabrinutost stanovništva.

''Aktuelne izmerene vrednosti nivoa zračenja na teritoriji Evrope, uključujući i Ukrajinu dostupne na evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << platformi za razmenu radioloških podataka EURDEP i platformi Međunarodne agencije za atomsku energiju IRMIS za sada ne potvrđuju ispuštanje radioaktivnih materija u životnu sredinu niti ukazuju na potrebu sprovođenja mera zaštite od jonizujućeg zračenja'', rekao je Velinov u saopštenju.

On je napomenuo da se u ovom trenutku u sedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču nalaze predstavnici Direktorata sa njim na čelu i da trenutno prisustvuju redovnom međunarodnom sastanku, tako ''da sa sigurnošću može da kaže da nema informacija o navodnom povećanju nivoa radioaktivnosti u Ukrajini''.

''Direktorat nastavlja da redovno prati nivo radioaktivnosti na teritoriji Evrope preko međunarodnih platformi za razmenu radioloških podataka. O svim odstupanjima vrednosti nivoa radioaktivnog zračenja koji bi mogli da imaju uticaj na stanovništvo i životnu sredinu Direktorat će blagovremeno obavestiti javnost'', dodao je Velinov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.