Gosti N1: SPC se vodi svojim interesima, biće uz rusku crkvu

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2018, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti N1: SPC se vodi svojim interesima, biće uz rusku crkvu

Srpska pravoslavna crkva (SPC) se u sukobu koji je nastao između dve najveće pravoslavne patrijaršije - moskovske i vaseljenske, a zbog ukrajinske crkve koja je zatražila nezavisnost, vodi svojim interesima, kažu gosti N1. Dodaju da će SPC zbog problema s crkvama u Makedoniji i Crnoj Gori, ali i sa rumunskom crkvom, stati uz moskovsku patrijaršiju.

Vaseljenska patrijaršija odlučila je da nastavi postupak dodele nezavisnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi od Ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pravoslavne crkve. Odluka je objavljena po završetku trodnevnog zasedanja Sinoda Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu.

Ruska pravoslavna crkva je "katastrofom i raskolom" nazvala odluku Vaseljenske (Carigradske) patrijaršije da prizna nezavisnost ukrajinske crkve od Moskve. "Carigradska patrijaršija je donela katastrofalnu odluku, u prvom redu za sebe i uopšte za celi pravoslavni svet", rekao je portparol ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov. "Ono što se dogodilo je legalizacija raskola", ocenio je Volkov i zaključio da je "Carigradska patrijaršija prešla crvenu liniju".

 Verski analitičar Draško Đenović je u emisiji 360 stepeni na N1 rekao da je SPC dobila autokefalnost od Carigradske patrijaršije, ali da joj je "mnogo bliža ruska crkva".

"Uvek smo naginjali više ka Rusiji. Ruski pokret jeste uvrežen u našem narodu", kazao je Đenović.

Istoričar Aleksandar Raković je naglasio da Moskovska patrijaršija ima veći uticaj od Carigraske, ali da uticaj ove druge ne treba zanemariti.

Poslednja dešavanja su, kaže, ozbiljna pretnja pravoslavnom jedinstvu, ali da misli da se to jedistvo može da se održi.

"Ovde se radi o uplitanju zapadne politike u pravoslavna crkvena pitanja", kaže Raković o namerama carigradskog patrijarha da prizna nezavisnost ukrajinske crkve.

Kako je rekao, on pokušava da nađe neko opravdanje za ovakav postupak.

"Imao bih opravdanje za njega samo ako je ucenjen, pa bi započeo ovaj proces da ga nikad ne dovrši", kazao je Raković. "Ovo je neki majdan u kontinuitetu, na šta su mu i ostali patrijarsi skrenuli pažnju", dodao je.

Raković kaže i da je aleksandrijski patrijarh inicirao održavanje svepravoslavnog sabora na nivou poglavara crkava i dodaje da su to podržali antiohijski patrijarh i Poljska pravoslavna crkva.

O tome kakvi su dalji postupci, Raković kaže da bi moglo da se dogodi izbor novog vaseljenskog patrijarha, kako bi se očuvalo kanonsko jedinstvo pravoslavne crkve.

SPC još uvek nije iznela zvaničan stav prema ovom problemu, ali gosti N1 se slažu da će se ona prikloniti Moskvi.

O tome da li raskol ovakvih razmera može dovesti do krvoprolića, sociolog Slobodan Sadžakov kaže da ne veruje da može doći do takvog scenarija.

Na pitanje da li će SPC stati na stranu moskovske patrijaršije iz bojazni da ne dođe do priznavanja makedonske ili crnogorske pravoslavne crkve, Sadžakov kaže da je to mogući razlog.

"Mislim da je takav stav vrlo realan. SPC ima svoje interese, svoj krug problema, ne samo sa crnogorskom ili makedonskom crkvom, već i sa rumunskom...Mislim da je SPC jako zabrinuta u pogledu ishoda ovih događaja u Ukrajini", rekao je Sadžakov.

Raskol je, kaže, bio vidljiv kada Ruska pravoslavna crkva nije htela da prisustvuje Saboru crkava koji je održan na Kritu 2016. godine.

"SPC je učestvovala u saboru na Kritu, pokušala je da izdejstvuje neke kompromise, uz puno razumevanje za rusku pravoslavnu crkvu. Tog balansiranja ne može više biti, pravoslavni svet se cepa i evidentno je da pravoslavje više nikada neće biti isto. Ne vidi se mogućnost komprimisa, pravoslavlje kakvo smo ga do sada poznavali, gde je na čelu kao prvi među jednakima Carigradski patrijarh, više neće moći da se održi", rekao je Sadžakov.

O poseti srpskog patrijarha Irineja Crnoj Gori

Patrijarh Irinej je ranije izjavio da je "položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija", dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vreme NDH (Nezavisne države Hrvatske). Takav stav Irineja oštro su osudile državne institucije Crne Gore i značajan deo crnogorske i javnosti u regionu. Srpski patrijarh je ipak, pre nekoliko dana posetio Crnu Goru.

Patrijarh je ispravno govorio kada je rekao to što je rekao, kaže Raković. "Takva njegova izjava upozorava na nešto što bi moglo da se dogodi u Crnoj Gori, a slično je onome što se dešavalo u vreme NDH", dodao je.

Vlast Mila Đukanovića mogla bi, kako kaže, da novim zakonom o crkvama nacionalizuje imovinu SPC.

Raskol crkve i države po pitanju Kosova?

Stav SPC o Kosovu i Metohiji je jasan - KiM je deo Srbije i crkva ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova. Gosti N1 kažu da je nedavno došlo do izvesnog raskola crkve i države po tom pitanju.

 "Srpska crkva i država nisu ni u kakvom sukobu. SPC jasno kaže da nema podele KiM, niti priznavanja nezavisnosti. Srpska država je izašla s nekim predlogom nedavno, međutim, ne znamo o čemu se radi, on je ostao u magli, ali vidimo po nastupima Aleksandara Vučiča da država odustaje čak i od tog maglovitog rešenja i da se država približava stavu SPC", kazao je Raković.

On kaže da je kosovski problem viševekovni i da njega nije rešio niko, pa neće ni Vučić, Tramp i Haradinaj.

"To je jedan 'Gordijev čvor' koji neće imati rešenje ni u bliskoj niti u dalekoj budućnosti", rekao je Raković.

Đenović dodaje da je crkva "jedino što je stabilno".

"Patrijarh je doživotni, a političari se manjaju. Političari znaju da ako crkva pozove narod, taj narod može da glasa drugačije. A KiM je veliko pitanje za veliki broj vernika. I oni mogu da poslušaju patrijarha i crkvu i političarima okrenu leđa kada dođe do pitanja rešavanja problema", kaže Đenović.

"U kosovskom slučaju crkva sledi nešto što je ranije bila jedinstvena državna politika, i ona ne odstupa od toga, a političari zbog želje da učine neki ustupak prema zahtevima od spolja, izazivaju određeni raskol...Posebno u ovoj godini, kada je pitanje Kosova ponovo aktuelno, došlo je do jasnih pukotina u toj simfoniji crkve i države", ocenio je Sadžakov.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Raskol POTRESA PRAVOSLAVLJE: Ko će podržati Ukrajinsku crkvu i kakav će biti stav SPC?! (MAPA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2018, 10:39

Neminovni raskol u pravoslavnoj crkvi postao je i stvarnost, a jabuka razdora između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije postala je samoproglašena Ukrajinska pravoslavna crkva..Zbog odluke Carigrada da počne sa odobravanjem autokefalnosti nekanonske crkve u Ukrajini, što je Ruska...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.