Goran Bregović nepoželjan u Kijevu zbog koncerta na Krimu

Izvor: Politika, 01.Apr.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Bregović nepoželjan u Kijevu zbog koncerta na Krimu

Nastup našeg muzičara koji je trebalo da bude održan 16. maja u Ukrajini otkazan, jer je krajem marta svirao u Sevastopolju

Koncert Gorana Bregovića i njegovog orkestra za svadbe i sahrane, koji je trebalo da bude održan 16. maja u dvorani „Stereo plaza” u Kijevu, otkazan je jer je muzičar nedavno nastupio u Sevastopolju, na Krimu, što se Ukrajincima nije dopalo. Razlog za otkazivanje koncerta je isključivo političke prirode, što je ukrajinski organizator nastupa – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uprava koncertne dvorane „Studio plaza” i navela u saopštenju postavljenom na njihovom sajtu:

„Koncert Gorana Bregovića je otkazan na našu inicijativu, zbog naših uverenja. Nije tačno da su nas naše vlasti pritiskale da to učinimo, kako je to moglo da se pročita u ruskim medijima. Možda se neće svima dopasti naša odluka, ali se rukovodimo pre svega zakonom, argumentima i logikom, pre nego parolama. Bregović je 26. marta održao koncert u Sevastopolju koji je najavljen tek u februaru, a muzičar nas o tom nastupu nije ni obavestio”, navedeno je u opširnom saopštenju.

Pozivajući se na ukrajinske zakone, organizatori koncerta naveli su da je Bregović prekršio propise, jer je otišao na „okupiranu teritoriju” Ukrajine, na koju može da se uđe samo uz specijalne dozvole. Samim tim, lice koje je nezakonito boravilo na teritoriji Krima, automatski dobija trogodišnju zabranu ulaska u Ukrajinu, suština je odredbi zakona koje su citirane u saopštenju ukrajinskog organizatora.

Takođe je navedeno da je Bregović održao i konferenciju za novinare u Sevastopolju, na kojoj je svojim izjavama razljutio građane Ukrajine. U tom susretu sa novinarima, Bregović je između ostalog rekao da „smo svi žrtve politike”:

„Naši životi su pod direktnim uticajem politike, bilo unutrašnje bilo spoljne...”

Ukrajincima se, izgleda, nije dopao ni deo Bregovićeve izjave o veličini Rusije, njenom uticaju i kulturi.

„Kad dođete u Rusiju kao stranac, odmah imate taj osećaj veličine, jer sa sobom donosite tog Puškina, Dostojevskog u sebi, tu hiljadugodišnju istoriju Rusije. Gde god da putujete po Rusiji imate taj osećaj, to nosite u sebi. Ruske devojke nisu samo lepe, već čovek od njih očekuje da će odmah sesti za klavir i odsvirati Rahmanjinova. Bar mi sa Balkana imamo osećaj o toj veličini Rusije i njenoj kulturi”, rekao je muzičar koji se osvrnuo i na odnos zapadnih sila prema Ruskoj Federaciji.

„Zapad je uvek bio paranoičan prema Rusiji i nadam se da će ta paranoja proći”, izjavio je osnivač „Bijelog dugmeta” koji na koncertima širom sveta promoviše novi album „Šampanjac za Cigane”.

Na pitanje jedne novinarke da zbog koncerta na Krimu mogu da mu otkažu nastup u Kijevu, Bregović je kratko odgovorio: „Baš me briga”, što je naišlo na odobravanje ruskih novinara koji su mu aplaudirali.

Bregović je dodao da je na Krimu već bio ranije, da je zavoleo prirodu te sredine i lokalne stanovnike koji su ga uvek toplo dočekivali.

Rusija – veliki brat

Na pitanje ruskih novinara o vezi Balkana i Rusije, muzičar je odgovorio:

„Dolazim iz kulture koja je uvek smatrala Rusiju za velikog brata. Znamo sve o vašoj istoriji i kulturi, književnosti, piscima, kompozitorima... Naravno, kao veliki brat nemate obavezu da znate sve o nama. Balkanska kultura, ako je nešto odvaja, to je ta trunka ludila.”

R. S.

objavljeno: 02.04.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Goran Bregović „kost u grlu” Nišlijama

Izvor: Politika, 02.Apr.2015, 08:18

Zbog čega se dva i po meseca posle koncerta poznatog umetnika prepucavaju Lokalni antikorupcijski forum i rukovodstvo grada..Niš– Nišlije nisu imale organizovani doček Novegodine po novom kalendaru, ali su zato imale priliku da prisustvuju koncertu poznatog estradnog umetnika Gorana Bregovića...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.