German: Kultura treba da objedini ljude i da bude teritorija saradnje

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

German: Kultura treba da objedini ljude i da bude teritorija saradnje

14.11.2014. -

Kultura treba da objedini ljude i da bude teritorija saradnje, smatra režiser Aleksej German, koji zbog političke situacije i problema oko finansiranja ne može da završi svoj poslednji rusko-ukrajinsko-poljski film "Pod električnim oblacima".

Film koji se radi u koprudikciji Rusije, Ukrajine i Poljske sniman je prvenstveno od novca koji nije državni, uz učešće ministarstva kulture Rusije i Goskino >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajine.

Mi radimo u vrlo nepovoljno vreme za koprodukciju. Da nije bilo tragičnih događaja koji dele Rusiju i Ukrajinu, mi bismo odavno završili film, rekao je za RIA Novosti German.

Prema rečima režisera, udeo državnog finansiranja u njegovim filmovima Poslednji voz, Harpastum, Papirni vojnik nikada nije premašivao 20%.

Uvek tako radimo. Veći deo novca kod nas je nedržavni. Nama su pomagali divni ljudi, zahvaljujući kojima je pošlo za rukom da završimo snimanje, – nastavlja German. Po rečima režisera, film je već montiran, ozvučen, ostali su još tehnički momenti, koji zahtevaju doradu, kao i dodatna sredstva.

- Mi se trudimo iz sve snage, ali sve je vrlo teško. Zbog naivnosti uvek mi se činilo da kultura treba da bude teritorija saradnje između zemalja i da će svetska premijera rusko-ukrajinsko-poljskog filma pokazati da nas kultura spaja, uslovno, da prožima naše tkivo, ali to nije baš tako i to me plaši.

Prema rečima Germana, otprilike ista priča je bila oko filma Papirni vojnik, koji je 2008. godine dobio Srebrnog lava u Veneciji za najbolju režiju.

Posle rata u Gruziji svi su se prema nama odnosili vrlo pažljivo. I sada niko ne pomilje dalje događaje, šta će biti sa Ukrajinom, kako će se razvijati naši odnosi, – rezimirao je German.

Snimanje filma je završeno u martu. Ono je proticalo u Odesi, Harkovu, Dnjepropetrovsku i kod Sankt-Peterburga. Glavne uloge u filmu igrali su Čulpan Hamatova, Anastasija Meljnikova, Merab Ninidze, Aleksej Vertinski, Lui Frank, kao i mladi glumci iz Rusije, Ukrajine i Poljske. Koproducent filma je poljski režiser Kšištof Zanusi. Od strane Rusije producenti su bili Artjom Vasiljev, Andrej Saveljev i Rušan Nasibulin. Film govori o sudbini naših savremenika koji, bez obzira na sve teškoće, ostaju svoji.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.