Gerilski rat Rusije mogao bi da traje godinama

Izvor: Blic, 07.Maj.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gerilski rat Rusije mogao bi da traje godinama

Američke diplomate i vojni komandanti tvrde da Rusija nema potrebe da interveniše na istoku Ukrajine, već da svoje ciljeve ostvaruje gerilskim ratovanjem. Propaganda plus subverzija: Rat kamenjem i oružjem

Posle Majkla Mekfola, bivšeg američkog ambasadora u Moskvi koji je za „Tajm“ naveo da bi invazija Rusiju puno koštala i da je realniji gerilski rat koji bi trajao godinama, sada se na istu temu oglasio i general Filip Bridlav, zapovednik Združenih snaga NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Evropi.

Nemačko rešenje u pet tačaka

Frank-Valter Štajnmajer, šef nemačke diplomatije, izneo je plan u pet tačaka za rešenje ukrajinske krize:

Nova konferencija u Ženevi odakle bi Ukrajina, Rusija, SAD i EU poslale „jak politički signal“ da se odluke s prve ženevske konferencije o Ukrajini činjenički sprovedu u delo Velika pažnja predsedničkim izborima 25. maja jer time vođstvo u Kijevu dobija novi legitimitet OEBS bi trebalo da pomaže pri dijalogu na svim nivoima, a strane u sukobu bi, bez odlaganja, trebalo da deluju po pitanju ustavnih reformi Sve grupe koje ne pripadaju državi trebalo bi da budu razoružane, a javni objekti vraćeni u prethodno stanje Pretpostavka za sve to je dobra volja vlade u Kijevu i u Moskvi

Bridlav tvrdi da je potpuno lažna tvrdnja Kremlja da se u istočnim regionima Ukrajine pobunilo samo lokalno stanovništvo i dodaje da je jasno da ruske specijalne snage tu operišu kako su činile i na poluostrvu Krim pre njegovog pripajanja Rusiji.

- Sećate se da je Putin poricao njihovo prisustvo na Krimu, a sada ga je priznao. Isto će se desiti i sa Ukrajinom kako vreme bude prolazilo - rekao je Bridlav na vojnodiplomatskom prijemu u Otavi, prestonici Kanade.

Zapovednik američkih trupa u Evropi smatra da je malo verovatno da će Putin upotrebiti rusku vojsku na istoku Ukrajine.

- U ovom trenutku mislim da to nije najverovatniji kurs delovanja... Mislim da bi Putin mogao da postigne svoje ciljeve u istočnoj Ukrajini i da neće nikada preći granicu sa svojim snagama - kaže Bridlav i dodaje da će predsednik Rusije „nastaviti da radi to što radi - da diskredituje vladu, stvara nemire, pokušava da stvori uslove za separatistički pokret“.

I britanski „Dejli telegraf“ ocenjuje da je Putin izabrao suptilni oblik ratovanja, zasnovan na propagandi i subverziji. Ovaj list navodi da je mali broj ruskih operativaca pomogao lokalnim militantima da zauzmu glavna zdanja u slučaju Slavjanska i uspostave kontrolu nad gradom od 100.000 ljudi.

Dopisnik iz Donjecka ocenjuje da Putin vodi rat u senci i time čini da neprijatelji ne znaju kako da reaguju dok on osvaja velike delove istočne Ukrajine.

Nariškin: Srbija objektivna prema situaciji u Ukrajini

Sergej Nariškin, predsednik Državne Dume Ruske Federacije, kaže da političari i javnost u Srbiji objektivno procenjuju situaciju u Ukrajini i izvlače veoma precizne zaključke o tamošnjim događajima, na čemu im je Rusija zahvalna. On je na marginama skupa „Balkanski dijalog 2014“ u beogradskom hotelu „Hajat“ poručio da će se Rusija, kad je reč o Kosovu i Metohiji, uvek zalagati za onu odluku koja će odgovarati interesima Srbije i srpskog naroda. Nariškin je zahvalio Srbiji na tome što nije podržala antirusku rezoluciju i popustila pod pritiscima da usvoji sankcije Rusiji. Na pitanje o mogućnosti vojne intervencije u Ukrajini, Nariškin kaže da će Rusija preduzimati apsolutno sve moguće političke, diplomatske, humanitarne napore kako bi nasilje i bezakonje bilo sprečeno.

Vladimir Kličko odložio svadbu zbog krize

Bokserski šampion Vladimir Kličko (38) odlučio je da zbog krize u Ukrajini odloži venčanje sa američkom glumicom Hejden Panetijer (25). Brat lidera partije „Udar“ Vitalija Klička živi u Nemačkoj, ali je veoma vezan za rodnu zemlju i slavlja u ovom trenutku smatra neprikladnim, piše „Vašington post“. Njegova verenica se složila sa odlukom. „Sve što se događa u Ukrajini je definitivno zamrzlo naše planove, ali nigde ne žurimo. Provela sam mnogo vremena u toj zemlji i potpuno se slažem sa onim za šta se Vladimir i Vitalij bore“, rekla je Panetijerova. Par je započeo vezu 2009, a verili su se prošlog oktobra. Par još nije objavio datum venčanja, a svadba će biti spoj američkih i ukrajinskih običaja. „Vladimiru nije jasno zbog čega ne sme da me vidi u venčanici pre ceremonije“, otkrila je glumica. I. H.

Aktuelna dešavanja u Ukrajini možete pratiti na našem sajtu.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.