Francuski snajper na točkovima... Ukrajinci: Moramo da idemo ispred njih, Rusi ih buše ko sir VIDEO

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 21:02

"Francuski snajper na točkovima"... Ukrajinci: Moramo da idemo ispred njih, Rusi ih buše k'o sir VIDEO

Nekoliko dana nakon početka ukrajinske kontraofanzive, počeli su da stižu podaci iz prvog lica o prezentaciji vojne tehnike.

Uglavnom sa ukrajinske strane, pošto javnost prati performanse zapadne vojne opreme isporučene poslednjih meseci.

Francuska borbena vozila na točkovima, koja se često nazivaju "tenkovima na točkovima" AMX-10 RC, dobila su negativnu ocenu od ukrajinskog vojnika sa pozivnim znakom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Sivi".

On je razgovarao sa novinarom Vašington posta. Prema rečima direktnog učesnika u prvim kontraofanzivnim pokušajima ukrajinskih snaga, franuski "tenk na točkovima" ima slab oklop.

"Lako se probija", kaže on nakon što su došli pod rusku vatru.

Vojnik je pričao o borbi 37. ukrajinske divizije kod Velike Novosilke.

Rusi su ispalili neprekidni baraž koji je probušio AMX-10 RC koje je isporučila Francuska.

"Oklopna vozila, koja se ponekad nazivaju "laki tenkovi", nisu bila dovoljni da zaštite vojnike, rekao je "Sivi" i dodao da su vozila morala da idu iza vojnika umesto ispred njih", piše Vašington post.

Prema pisanju Forbsa, francuski AMX-10 RC su modifikovani prema zahtevima Ukrajine. Na primer, Ukrajinci su želeli da ova borbena vozila imaju bolju preglednost, brzinu i borbeni domet topa od 105 mm.

Najverovatnije su Francuzi dodali naprednije optičke sisteme (dnevne, noćne i termalne) da bi postigli bolju preglednost. Takođe, da bi se povećao domet, granate su se razlikovale od običnih.

Kako je to opisao ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, AMX-10 RC "je snajperska puška na... brzim točkovima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.