„Formula“ Zelenskog zanemaruje budućnost miliona Rusa, svet treba to da zna — Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2023, 13:46

„Formula“ Zelenskog zanemaruje budućnost miliona Rusa, svet treba to da zna — Lavrov

Te zemlje kojima se Zapad „udvara“ u svojim naporima da promovišu formulu mira koju je izneo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski treba da shvate da je u pitanju budućnost miliona Rusa, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Sve zemlje kojima se Zapad udvara da proguraju ’formulu Zelenskog‘ definitivno moraju da shvate da je budućnost ovih ljudi u pitanju jer je kijevski režim otvoreno pretio da će ih uništiti“, izjavio je Lavrov u odgovoru na pitanje magazina Internnešenel Efeirs o inicijativi usmerene na rešavanje ukrajinske krize. "Potreba da se stane na kraj ovim neonacističkim pretnjama je jasna. Međutim, inicijative \'o Ukrajini\', čiji broj raste, ćute o ovom pitanju, dok se radnje kojima se krše prava Rusa nastavljaju nesmetano", dodao je Lavrov. Prema rečima Lavrova, s obzirom na brojne inicijative za rešavanje situacije u Ukrajini, Rusija je ponovo potvrdila da ceni sve napore za postizanje pravednog i održivog mira. „Jasno je da je nemoguće pronaći pravdu u bilo kom sukobu, a da se ne uveri da svi u potpunosti poštuju prava etničkih manjina. Posebno zato što za Ukrajinu nema alternative za to, gde je ruski oduvek bio maternji jezik za većinu stanovništva. „Zašto njegovi zapadni impresariji ne zamole od njega [Zelenskog] da javno predstavi još jednu „formulu“ međunarodnoj zajednici, pojašnjavajući kako Kijev zamišlja status Rusa i drugih etničkih manjina u zemlji nakon što Ukrajina obezbedi „pobedu“ zbog kojih NATO i EU nisu štedeli ni novca ni oružja?" retorički je upitao ruski ministar spoljnih poslova. On je dodao da će to pomoći mnogim zemljama globalnog juga, koje nisu ravnodušne prema situaciji, da bolje shvate šta se dešava. „Mogli smo da vidimo tokom brojnih diskusija i razgovora na drugom samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu da su oni zaista zainteresovani da se u potpunosti razdvoje osnovni uzroci krize i izgledi za pronalaženje izlaza iz nje“, naglasio je Lavrov. Dok se obraćajući na samitu G20 putem video veze u novembru 2022. godine, Zelenski je izneo plan od deset tačaka „za postizanje mira“. Dokument predviđa potrebu da se obezbedi nuklearna, prehrambena i energetska bezbednost; izvrši razmjenu "svi za sve" "pritvorenih lica"; i obnovi teritorijalni integritet Ukrajine. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je naglasila da takozvani mirovni plan Zelenskog nije ništa drugo do još jedan priručnik koji su kreirale SAD o tome kako da podstaknu sukob u Evropi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je zauzvrat primetio da Zelenski daje izjave o mirnom rešenju ne uzimajući u obzir stvarnu situaciju.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zelenski: Sastanak u Džedi još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je sutrašnji sastanak savetnika šefova država i predstavnika ministarstva spoljnih poslova u vezi sa ukrajinskom Formulom mira u Džedi, u Saudijskoj Arabiji još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.