FALISIFIKATI O UKRAJINI Kako je bombardovana beogradska zgrada završila u Slavjansku

Izvor: Blic, 03.Jun.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FALISIFIKATI O UKRAJINI Kako je bombardovana beogradska zgrada završila u Slavjansku

Među potresnim fotografijama koje nam svakodnevno stižu iz Ukrajine dosad se našao nemali broj onih koje uopšte nisu uslikane u ovoj zemlji. U propagandi ruskih i ukrajinskih medija poslednjih meseci je sve više fotografija i snimaka iz ratnih područja širom sveta, koji se podmeću kao dramatične scene iz ukrajinskih gradova. Među njima je i jedan prizor iz Beograda.

Sajt ukraine-human-rights.org izveštavajući o napadima u Slavjansku, posatavio je uz vest o granatiranoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zgradi gde su poginule tri osobe, fotografiju zgrade saveznog MUP-a u Beogradu bombaradovane 1999.

Ovu sliku preuzeli su brzo i neki drugi mediji, među kojima je i sajt crnogorske Pobjede, a uveliko se proširila i društvenim mrežama.

Zbog epidemije lažnih fotografija grupa ukrajinskih akademika, novinara i volontera pokrenula je u Kijevu sajt "stopfake.org" gde se razotkrivaju lažne vesti, snimci i fotografije koje se plasiraju u javnosti da bi što dramatičnije predstavili sukobe u Ukrajini.

Među poslednjim vestima koje su se proširile po društvenim mrežama i forumima jeste i ona o ukrajinskoj atletičarki Oleni Pidhrušnoj, osvajačici zlatne olipmijske medalje u Sočiju, koja se, prema ovim navodima, pridružila ukrajinskoj vojsci i ubija decu u Slavjansku.

Navodna Olena Pidhrušna Foto: stopfake.org

Uz vest je postavljena i fotografija "Olene" u vojničkoj uniformi sa mitraljezom u ruci, ali analizom njenih ranijih fotografija jasno se vidi da se ne radi o istoj ženi.

Ako se uporede uši, oči i nos, jasno se vidi da se ne radi o istoj osobi Foto: stopfake.org

Takođe, nedavno je plasiran i video inazvan "28.05.2014 Militanti u Donjecku digli teroriste u vazduh (Nacionalnu gardu Ukrajine) ADF" koji se velikom brzinom širi internetom.

Lažni video:

Ipak, i ovoga puta nije u pitanju verodostojan snimak budući da je isti video objavljen desetak dana ranije i prikazuje granatiranje u Siriji.

Autentični video:

Koliko daleko može da ode ratna propaganda pokazuje i primer da nisu zloupotrebljavani samo fotografije i snimci iz drugih ratnih područja već i scene iz filmova.

Tako je scena iz rusko-beloruskog filma "Brest Fortress" snimljenog 2010. godine iskorišćena kao fotografija uz tekst da Ukrajinska vojska ubija decu u Donejcku.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rat i falsifikati: Fotografije iz Beograda u vesti o Ukrajini

Izvor: NaDlanu.com, 04.Jun.2014, 11:18

U moru potresnih fotografija koje svakodnevno stižu iz Ukrajine ima mnogo falsifikata, pokazalo je istraživanje pojedinih akademika, novinara i volontera iz Kijeva. Na jednoj fotografiji pojavio se čak i prizor iz Beograda...Najveći rat na teritoriji bivše republike SSSR ne vodi se na zemlji i u...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.