Evropske zemlje na čelu sa Poljskom pozivaju Kijev da okonča sukob, kaže američki novinar

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2023, 17:44

Evropske zemlje na čelu sa Poljskom pozivaju Kijev da okonča sukob, kaže američki novinar

 Grupa evropskih zemalja na čelu sa Poljskom poziva ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da okonča sukob, napisao je američki istraživački novinar Simor Herš na svom sajtu.
„Ovu grupu predvodi Poljska . Ona je tiho pozivala Zelenskog da pronađe način da okonča rat – čak i da sam podnese ostavku, ako je potrebno“, dodao je Herš. Prema njegovim rečima, grupu čine baltičke nacije i zemlje istočne Evrope, uključujući Mađarsku, Letoniju, Litvaniju i Estoniju. Herš je dodao da ukrajinski predsednik „ne popušta“ i „počinje da gubi privatnu podršku svojih suseda“. Američki novinar je ranije rekao, pozivajući se na svoje izvore, da je Ukrajina u teškoj situaciji i da trajanje sukoba zavisi samo od broja ukrajinskih života koje je Zelenski bio spreman da žrtvuje. Herš je dodao da je sukob nastavljen jer je američki predsednik Džo Bajden „odlučio da pobedi u Ukrajini”. Herš je 8. februara u članku, pozivajući se na izvor, napisao da su ronioci američke mornarice, uz pomoć norveških specijalista, postavili eksplozivne naprave ispod gasovoda Severni tok 1 i 2 uz pomoć norveških stručnjaka pod okriljem Vežba BALTOPS u junu 2022. Prema Heršovim rečima, američki predsednik Džo Bajden doneo je odluku o sprovođenju operacije nakon devet meseci konsultacija sa zvaničnicima nacionalne bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Litvanija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.