Evropa: U Ukrajini produženo vanredno stanje do kraja godine, Češka počinje da daje buster doze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021, 14:40

Evropa: U Ukrajini produženo vanredno stanje do kraja godine, Češka počinje da daje buster doze

Ukrajina je produžila vanredno stanje koje omogućava regionalnim vlastima da uvedu mere ograničenja protiv koronavirusa do kraja godine kako bi se izborila sa sve većim brojem infekcija, saopštila je danas ukrajinska vlada.

"Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada je na vanrednoj sednici odlučila da produži adaptivni karantin do 31. decembra", navodi se u saopštenju vlade, prenosi agencija Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kako se navodi, vanredno stanje u Ukrajini trebalo je da se ukine krajem septembra.

Francuska će razmotriti zakon za Kovid-19 propusnicu

Francuska vlada će razmotriti početkom oktobra zakon koji omogućava produženje zahteva za Kovid-19 propusnicu u zemlji nakon isteka roka od 15. novembra, saopštio je danas francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

Kovid-19 propusnica dokazuje da je osoba vakcinisana protiv korona virusa, negativna ili se oporavila od virusa u poslednjih šest meseci, piše Rojters.

Veran je rekao da će francuski ministri razmotriti situaciju sa korona virusom u zemlji na posebnom sastanku kabineta koji je zakazan za 22. septembar, kako bi procenili "kada i ako postoje razlozi za ublažavanje nekih mera".

"Zakon nam dozvoljava da tražimo zdravstvenu propusnicu do 15. novembra. Nakon toga moramo imati zakon koji, bez prisiljavanja, dozvoljava da ga koristimo ako situacija to zahteva", rekao je Veran za televiziju BFM.

Češka počinje da daje buster doze vakcina

Češka će početi da nudi treću, buster dozu vakcina, usled povećanog broja obolelih od korona virusa.

Ministarstvo zdravlja preporučilo je buster doze za osobe starije od 60 godina, zdravstvene radnike i ostale zdravstveno osetljive grupe, preneo je danas AP.

Danas je prvih 8.000 ljudi dobilo SMS poruke od ministarstva da mogu da prime treću dozu.

Buster mogu dobiti osobe koje su primile drugu dozu najmanje pre osam meseci, dok osobe koje su imunokompromitovane i ostali koji imaju teže bolesti, mogu da dobiju buster dozu četiri nedelje nakon revakcine.

Vakcine kompanija Fajzer/Biontek i Moderna će biti deljene u vakcinacionim centrima u bolnicama i u domovima zdravlja, pošto su veliki vakcinacioni centri zatvoreni smanjenog interesovanja za vakcinaciju.

U Češkoj, zemlji od 10,7 miliona stanovnika, revakcinisano je 5,9 miliona ljudi, a ta zemlja nudi vakcine svima starijim od 12 godina.

Broj dnevno obolelih premašio je 500, tri dana zaredom prošle nedelje, što su najveće brojke novoobolelih u danu od maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.