Etničko čišćenje? Preselite Mađare

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 20:44

Etničko čišćenje? "Preselite Mađare"

Ukrajinski novinar predložio je promenu etničkog sastava regiona Zakarpatja u blizini Mađarske, gde živi oko 150.000 etničkih Mađara.

Kako je naveo, promenu treba izvršiti preseljenjem u region kako bi se razvodnilo etničko mađarsko stanovništvo.

"Rešenje je zaista očigledno. Započnite izgradnju stanova u Zakarpatju za interno raseljena lica koja su izgubila domove zbog rata i okupacije. Takođe treba da pomognemo preduzećima da se presele u gradove i sela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa posebno velikom mađarskom populacijom. Na ovaj način će se promeniti etnički sastav regiona, ali ničija prava neće biti pogođena“, napisao je Denis Kazanski na ukrajinskom novinskom portalu Novinarnia.

Prema rečima ukrajinskog novinara, nije teško naći 10.000 do 15.000 ljudi voljnih da se presele u Zakarpatje. Rekao je da bi samo sa tim malim brojevima to bilo dovoljno da se reši "mađarski problem".

Mađarska i Ukrajina su bile u sukobu i pre nego što je počeo rat oko prava etničkih Mađara u regionu Zakarpatja, pri čemu je ukrajinska vlada ograničavala jezička prava onih koji žive u regionu. Međutim, zbog stava Mađarske o ratu, koji uključuje poziv na momentalni prekid vatre i odbijanje slanja oružja Ukrajini, tenzije su dostigle tačku ključanja.

"Samo iz nekadašnjeg Bahmuta će verovatno biti hiljade stanovnika. Može se rešiti i problem radnih mesta. Danas se mnoge industrije sele sa istoka u zapadne regione, a siguran grad u blizini granice sa EU je najbolje mesto za preseljenje biznisa. Inače, nedavno se velika kompanija u Kramatorsku, Furlender, koja proizvodi opremu za vetroelektrane, preselila u Zakarpatje", dodao je Denis Kazanski, koji je dalje rekao da je "Zakarpatje generalno veoma potcenjen region, uprkos njegovoj blizini Evropsku uniju i to je najbezbednije mesto u Ukrajini".

Takođe je tvrdio da "Užgorod još uvek ima samo 112.000 stanovnika. "To je najmanji regionalni centar. Siguran sam da bi uz odgovarajuću državnu podršku stanovništvo lako moglo da poraste na 300.000." zaključio je novinar.

Kako je Remik Nevs izvestio u januaru, ukrajinske oružane snage se sve više okreću etničkim Mađarima koji žive na zapadu zemlje kako bi popunili pohabane redove vojske, a neki kritičari su zabrinuti da se napori masovne mobilizacije svode na etničko čišćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.