Ekstremna napetost na Majdanu

Izvor: B92, 19.Feb.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremna napetost na Majdanu

Kijev -- Posle ekstremnog nasilja u Kijevu vlada primirje, ali je na centralnom trgu ekstremno napeto, kaže za B92 novinar holandskog javnog servisa David Jan Godfroa.

"Policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija nalazi se na nekih 20 metara od barikada i demonstranata. Nema sukoba, ali je napetost ogromna. Neki policajci stoje na barikadama koje su sinoć koristili demonstranti, a neki se i odmaraju na ulicama, jer ne znaju kada će ponovo morati da idu u akciju", kaže Godfroa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Holandski novinar navodi da se trenutno u centru ukrajinske prestonice ne dešava ništa posebno, ali da se oseća velika tenzija. Demonstranti se opremaju kamenicama, kaldrmom i Molotovljevim koktelima.

Pročitajte još:

EU će razmotriti uvođenje sankcija Ukrajini Kremlj: Krv ide na račun opozicije Kakve sankcije prete Ukrajini Lavov: Proglašena "narodna vlast" Ukrajina: Pad grivne i akcija firmi

Što se ostatka grada tiče, uglavnom sve "deluje normalno".

"U ostatku Kijeva je realtivno mirno i tiho. Jutros sam sleteo i prošao kroz nekoliko pregrađa i sve je delovalo normalno. Ljudi idu na posao, čekaju prevoz. Tako izgleda verovatno i u većem delu zemlje. Ipak, fudbalska utakmica Dinama i Valensije se zbog nereda neće igrati ovde već na Kipru. Generalno gledano, samo u centru Kijeva vlada tenzija", rekao je on.

U međuvremenu, ukrajinska bezbednosna služba SBU je saopštila da pokreće antiterorističku operaciju, nakon što su radikalni demonstranti došli u posed 1.500 komada oružja.

"Danas se događa svesna i ciljana upotreba nasilja paljenjem, ubistvima, uzimanjem talaca, zastrašivanjem stanovništva radi dostizanja kriminalnih ciljeva. Sve to uz upotrebu vatrenog oružja. To više nije fenomen terorizma, već konkretni teroristički akti", piše u saopštenju SBU.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ekstremna napetost na Majdanu

Izvor: Press, 19.Feb.2014

"Policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija nalazi se na nekih 20 metara od barikada i demonstranata. Nema sukoba, ali je napetost ogromna. Neki policajci stoje na barikadama koje su sinoć koristili demonstranti, a neki se i odmaraju na ulicama, jer ne znaju kada će ponovo morati da idu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.