Izvor: JUGpress.com, 24.Feb.2022, 08:37

Eksplozije širom Ukrajine

KIJEV

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je početak napada na Ukrajinu, pošto je u obraćanju naciji najavio početak “specijalne vojne operacije”, čiji je cilj “demilitarizacija i denacifikacija, a ne okupacija države”.

Kako iz Ukrajine javlja portal Nova.rs, stižu prvi izveštaji o eksplozijama širom zemlje, uključujući i Kijev.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je da ukrajinski gradovi nisu meta i da “civilno stanovništvo ničim nije ugroženo”, prenela je ruska državna agencija RIA.

Pogranične snage Ukrajine rekle su novinarima CNN-a da su se našli pod zajedničkim napadom trupa Rusije i Belorusije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se čuo s predsednikom SAD Džoom Bajdenom. Građanima je poručio da ostanu u svojim domovima i da ostanu mirni.

“Vojska funkcioniše. Biću s vama sve vreme. Ostanite snažni. Pobedićemo, jer mi smo Ukrajina. Slava Ukrajini!”, rekao je Zelenski.

Iznad Ukrajine je zatvoren vazdušni saobraćaj, prenosi Njujork tajms.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je da je na teritoriji cele zemlje uvedeno ratno zakonodavstvo. Obraćajući se naciji, on nije precizirao šta te mere podrazumevaju.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Anton Gerašenko je novinarima rekao da su se ruske snage iskrcale u Odesi i da prelaze granicu kod Harkova.

Prema njegovim rečima, napadnut je vojni aerodrom Vasilkovski u blizini Kijeva, prenosi CNN.

“Invazija je počela. Lansirane su rakete na vojne centre, aerodrome, vojna skladišta u blizini Kijeva, Harkova i Dnjepra. Na granici se čuje pucnjava. Od danas je na snazi nova geopolitička realnost sveta”, ocenio je Gerašenko.

Krstareće rakete pogodile su vazdušne baze ukrajinske vojske, prenosi CNN. Njihov cilj je da neutrališu protivvazdušnu odbranu Ukrajine.

Ukrajinske službe za vanredne situacije sopštavaju da su napadnute mete u 10 regija Ukrajine, najviše na jugu i istoku zemlje, prenosi Gardijan.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba potvrdio je početak “totalne invazije” na Ukrajinu.

“Putin je upravo započeo totalnu invaziju Ukrajine. Mirni ukrajinski gradovi su pod napadima. Ovaj rat je agresija. Ukrajina će se braniti i pobediće. Svet mora i može da zaustavi Putina. Vreme da se deluje je sada”, napisao je Kuleba na Tviteru.

Predsednik SAD Džo Bajden oglasio se saopštenjem nakon što je Vladimir Putin objavio početak napada na Ukrajinu. Bajden je napad nazvao ničim neizazvanim i neopravdanim.

“Rusija će odgovarati pred svetom“, saopštio je Bajden.

Izvor: FoNet

Foto: Pixabay.com

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA UKRAJINE Cilj ruske ofanzivne vojne operacije je uništavanje ukrajinske države

Izvor: Kurir, 24.Feb.2022

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je početak novog talasa agresije protiv Ukrajine.

Nastavak na Kurir...

Pao najvažniji vojni aerodrom u Ukrajini, 4 osobe poginule u granatiranju bolnice

Izvor: Luftika.rs, 24.Feb.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je početak napada na Ukrajinu. Putin je u obraćanju naciji najavio početak „specijalne vojne operacije“ čiji je cilj „demilitarizacija i denacifikacija, a ne okupacija države“. Stižu prvi izveštaji o eksplozijama širom Ukrajine, uključujući i...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.