EVROPI SE CRNO PIŠE! Lider izneo prognoze koje lede KRV U ŽILAMA: Vreme mira je prošlo...

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 09:41

EVROPI SE CRNO PIŠE! Lider izneo prognoze koje lede KRV U ŽILAMA: "Vreme mira je prošlo..."

"Ovo je predratno vreme"

Vreme mira u Evropi je završeno, rekao je poljski premijer Donald Tusk, aludirajući na mračnu sliku budućnosti koja proističe iz tenzija na relaciji Zapad - Rusija.

- Vremena mira su prošla. Posleratna era je završena - rekao je Tusk na sastanku Evropske narodne partije (EPP) u Bukureštu.

- Živimo nova, predratna vremena. Borba protiv totalitarnih trendova, korupcije i laži se odvija na mnogim frontovima. Najdramatičnija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ilustracija ovoga je, naravno, ono što se dešava u Ukrajini - nastavio je poljski premijer.

- Suočeni smo sa jednostavnim izborom: ili se borimo da zaštitimo naše granice, teritoriju i vrednosti, i branimo naše građane i buduće generacije, ili prihvatamo alternativu koja je poraz - zaključio je Tusk.

Tuskova izjava dolazi  nakon što je sukob Rusije i Ukrajine prošlog meseca ušao u treću godinu, a mnogi šefovi država EU su obnovili svoja obećanja da će nastaviti vojnu i finansijsku pomoć Kijevu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u februaru da bi alijansa predvođena SAD-om trebala da se pripremi za „konfrontaciju koja bi mogla da traje decenijama“. Američki predsednik Džo Bajden obećao je tokom svog obraćanja o stanju Unije u četvrtak da će nastaviti da podržava Ukrajinu i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da „pravi haos širom Evrope i šire“.

Moskva je okrivila Zapad za podsticanje trenutnih tenzija, tvrdeći da je širenje NATO-a na istok jedan od ključnih uzroka sukoba Rusije sa Ukrajinom. Putin je prošle godine izjavio da je pravi cilj Zapada „razbijanje“ Rusije.

Ruski lider je, međutim, naglasio da Moskva nema nameru da napadne zemlje članice NATO-a osim ako je prva ne napadne.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.