Džon Keri u Kijevu, planira da ponudi dodatnu pomoć

Izvor: Blic, 05.Feb.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džon Keri u Kijevu, planira da ponudi dodatnu pomoć

Amerika ne traži konflikt sa Rusijom i zalaže se za mirno rešenje ukrajinskog sukoba, koji je izazvao i najdublje narušavanje odnosa Moskve i Zapada od Hladnog rata, izjavio je danas u Kijevu državni sekretar SAD Džon Keri.

Keri je danas doputovao u Kijev gde razgovara sa ukrajinskim zvaničnicima kako bi im ponudio dodatnih 16,4 miliona dolara humanitarne pomoći namenjenu civilima u istočnoj Ukrajini.

"SAD ne žele sukob sa Rusijom. Niko to ne želi. Ni ukrajinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednik, ni SAD, ni Evropljani", rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Petrom Porošenkom u Kijevu.

Keri je poručio i da Rusija treba da se "hitno angažuje" za postizanje primirja na istoku Ukrajine gde podrzava separatiste i "treba odmah da uloži napore za postizanje stvarnog prekida vatre, koji neće biti samo na papiru, već uz konkretne akcije".

Američki zvaničnik je ocenio da je "ruska agresija" na istoku Ukrajine najveća pretnja za Kijev.

"Naš izbor je diplomatija", rekao je Keri i pozvao Moskvu da pokaže posvećenost mirnom rešenju sukoba tako što će obustaviti vojnu podršku separatistima i uložiti napor da oni pristanu na pregovore.

Tokom konferencije za novinare Keri nije pomenuo mogućnost da SAD

snabdevaju Ukrajinu teškim naoružanjem.

Okršaji između vladinih i proruskih snaga su se poslednjih dana intenzivirali, a predstavnik američkog Stejt departmenta rekao je da će Keri pružiti podršku SAD naporima Ukrajine da pregovara o novom primirju, prenela je agencija Rojters.

"On će nastojati da pruži podršku naporima Ukrajinaca da se vrate ozbiljnim pregovorima...i biće ponuđena sva američka podrška bilo kojem vidu diplomatskog okvira koji bi bio uspešan u tom kontekstu", rekao je američki zvaničnik.

U poslednja 24 sata na istoku Ukrajine poginulo je 19 ljudi, od kojih su 14 civili i petoro ukajinskih vojnika, saopštili su vladini i proruski zvaničnici, prenela je agencija AFP.

Proruske snage saopštile su da je u granatiranju ubijeno osmoro žitelja Donjecka, a ukrajinski zvaničnici su rekli da je šest civila poginulo na području pod kontrolom vlade.

Uoči Kerijevog puta u Kijev, predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da bi događaji prethodnih dana mogli da ohrabre NATO da "obezbedi veću podršku Ukrajini, uključujući snabdevanje modernim naoružanjem radi sopstvene zaštite i odbrane od agresora".

Američki ministar odbrane Ešton Karter rekao je da se zalaže za podršku Ukrajini u naoružanju, nešto što je američka administracija do sada isključivala kao opciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Keri: Putin može da okonča rat

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2015

Američki predsednik Barak Obama uskoro će doneti odluku da li će dati oružje Ukrajini za borbu protiv proruskih snaga na istoku zemlje, rekao je danas američki državni sekretar Džon Keri u Kijevu...Keri je na konferenciji za štampu u Kijevu rekao da Vašington želi diplomatsko rešenje krize...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.