Džabarov: Rusiju hoće da uvuku u rat sa bratskim narodom

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džabarov: Rusiju hoće da uvuku u rat sa bratskim narodom

21.06.2014. -

Ukrajinsko rukovodstvo jako želi da unutrašnji konflikt pretvori u međunarodni, a to se nipošto ne sme dozvoliti, smatra predsednik komisije Saveta Federacije za monitoring situacije u Ukrajini Vladimir Džabarov.

Rusija mora da uključi institute UN, Saveta bezbednosti, OEBS u istragu situacije u Ukrajini, izjavio je u subotu za RIA Novosti predsednik komisije Saveta Federacije za monitoring situacije u Ukrajini i prvi zamenik predsednika međunarodnog komiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vladimir Džabarov.

„Poslednji potezi Ukrajine, uključujući i minobacački napad našeg graničnog prelaza, pokazuju da nas hoće da uvuku u rat sa bratskim narodom, što je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je parlamentarac. On je istakao da ukrajinsko rukovodstvo jako želi da unutrašnji konflikt pretvori u međunarodni. „To se nipošto ne sme dozvoliti i zato je usledila i oštra reakcija MSP RF na protekle događaje“, rekao je senator.

On je istakao da neke usijane glave sada pozivaju da se na napad odgovori napadom, „ali to će biti katastrofa“ – takva reakcija prema bratskom narodu.

Komentarišući mirovni plan predsednika Ukrajine Petra Porošenka o prekidu vatre na istoku zemlje do 27. juna, političar je istakao da su se iz usta novoizabranog predsednika više puta čule lepe reči, „ali se, na žalost, reči razilaze sa postupcima“.

Džabarov je podsetio da su, bez obzira na objavljivanje prekida vatre, naselja na istoku Ukrajine i ove noći bila predmet napada. „Plan Porošenka se ne poštuje. Ili su Oružane snage Ukrajine van kontrole vrhovnog komandanta zemlje, ili Porošenko igra svoju igru, koju mi ne razumemo“, zaključio je Džabarov.

Nešto ranije je granična uprava FSB Rostovske oblasti saopštila da je granični prelaz „Novošahtinsk“ bio predmet minobacačkog napada sa strane Ukrajine. U napadu su porušeni objekti i infrastruktura. Zvanični predstavnik Istražnog komiteta RF Vladimir Markin je saopštio da je posle napada na teritoriju RF pokrenut krivični postupak o pokušaju ubistva građana.

Kijev od sredine aprila sprovodi specijalnu vojnu operaciju protiv pristalica nezavisnosti na istoku Ukrajine, koji ne priznaju legitimnost nove ukrajinske vlasti posle februarskog državnog udara. Moskva je tu operaciju, koja je već odnela mnogo života s obe strane, nazvala kaznenom i pozvala Kijev da je hitno obustavi.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je u subotu potpisao ukaz o mirovnom planu za regulisanje situacije na istoku zemlje, koji će biti trajati od 22.00 (23.00 msk) 20. juna do 22.00 (23.00 msk) 27. juna.

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: «Vesti.Ru»    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.