Dvostruki standardi Zapada – što priznaje Ukrajini, ne daje i Srbiji

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 14:44

"Dvostruki standardi Zapada – što priznaje Ukrajini, ne daje i Srbiji"

Evropski poslanik Tjeri Marijani izjavio je da i Brisel i Vašington primenjuju dvostruke standarde.

Član francuske stranke Nacionalno okupljanje Tjeri Marijani poručio da se pravila primenjuju kada nekome to odgovara, a da se zaboravljaju kada to nekome smeta. On je naveo da je nepovredivost granica unutar Evrope od suštinskog značaja, osim ako to nekome zasmeta.

Kako je rekao, ni evropskim ni američkim vlastima nije problem što se Srbiji oduzima njena istorijska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrajina, ali kada je reč o Ukrajini, onda je to drama. Marijani, koji je član francuske stranke Nacionalno okupljanje i nekadašnji ministra rekao je za "Novosti" da se pravila primenjuju kada nekome to odgovara, a da se zaboravljaju kada to nekome smeta.

"Protekle sedmice Savet Evrope pokušao je da primi Kosovo kao članicu, a EU u isto vreme ukida vize za građane Kosova. Guraju to na silu, iako pet zemalja članica nije priznalo tzv. Kosovo. To pokazuje da EU nema demokratsku, već tehnokratsku konstrukciju. Ne zanima ih stav određenih zemalja, najbolji primer za to je upravo Kosovo", kaže Marijani.

On je dodao da u EU postoji klima koja podržava Ukrajinu gde rehabilituju određene osobe koje su zagovarale nacizam.

"Dok kritikujemo nacizam, nema reakcije na to kada u Ukrajini neki odaju počast osobama čija je prošlost kontradiktorna. Dobro je poznato da ima određenih, istina manjinskih jedinica u ukrajinskoj vojsci, u kojima je na delu rehabilitacija osoba koje su sarađivale s nacistima kao što je Stepan Bandera. Nema šokiranosti zbog toga. To je taj stalni dvostruki standard i paradoks EU", rekao je Marijani.

Marijani kaže da bi jedinstveni stav EU trebalo da bude pokušaj da se izdejstvuje prekid sukoba u Ukrajini i organizovanje mirovne konferencije, međutim, preokupacija Brisela je da isporuči oružje da bi rat trajao duže.

Dodaje da su sankcije koje je Brisel uveo Rusiji potpuno poremetile tržište u Evropi.

"Skočile su cene energenata, jer umesto da odaberemo ruski gas, uzimamo tečni gas od SAD, Katara, Alžira, što je daleko skuplje", napominje Marijani.

Govoreći o stanju u Francuskoj, Marijani kaže da su građani izgubili poverenje u predsednika Emanuela Makrona jer je izgurao penzionu reformu poštujući zakon, ali ne i duh zakona.

"U Francuskoj smo dosta privrženi filozofu Monteskeju koji je rekao da vlada, osim teksta zakona, mora da poštuje i moralni sporazum između vlasti i naroda. A taj moralni sporazum je danas pogažen, jer većina Francuza ne priznaje autoritet Makrona.

Kako dodaje, Makron je jedinstven slučaj u francuskoj politici, jer je za razliku od prethodnih predsednika države, on došao iz Rotšild banke, te da nikad nije upoznao svoj narod.

"Posle reizbora je rekao da je tokom prvog mandata 'naučio da voli Francuze'. Da li to znači da ih, kad je prvi put izabran, nije voleo? Imamo predsednika koji odaje utisak da prezire svoje sunarodnike. Dok demonstriraju, kaže da ništa nisu razumeli. Kao da nisu dovoljno inteligentni da bi on njima vladao", smatra Marijani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.