Dve žrtve ruskog vazdušnog udara na Kijev, Ukrajina dronovima napala zapad Rusije

Izvor: VOA, 30.Avg.2023, 10:59

Dve žrtve ruskog vazdušnog udara na Kijev, Ukrajina dronovima napala zapad Rusije

Dve osobe poginule su u, kako je naznačeno, najvećem ruskom vazdušnom napadu na ukrajinsku prestonicu počinjenom od proleća, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Prema njihovim navodima, ostaci presretnutnih projektila pogodili su stambene zgrade, park i školu. Šef vojne administracije Sergej Popko objavio je da su iranski dronovi Šahed leteli na Kijev iz raznih pravaca, a da su zatim ispaljivane rakete iz aviona. Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 28 projektila i 15 bespilotnih letelica izjavio je general Valerij Zalužnji, komandat ukrajinskih oružanih snaga. Istovremeno, u noćnom napadu bespilotnim letelicama u području Žitomira povređene su tri osobe, saopštila je ukrajinska strana. Oštećena je infrastruktura u vidu objekata i železničke pruge. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su napadnuti brojni ukrajinske komandne i izviđačke punktove. "Ciljevi napada su postignuti – sve mete su neutralisane", navedeno je u saopštenju. Kremlj je istovremeno optužio Ukrajinu i da je tokom noći dronovima napala područje zapadne Rusije. Dronovi su, kako navodi ruska strana, pogodili aerodrom u zapadnoj ruskoj oblasti Pskov u blizini granice sa Estonijom i Letonijom i izazvali veliki požar. Više dronova oboreno je iznad Orjola, Brijanska, Rijazanja, Kaluge i oblasti oko ruske prestonice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Regionalni guverner Pskova Mihail Vedernikov naredio je da budu otkazani svi letovi u prestonici regiona zbog procene štete. U napadu na aerodrom oštećena su četiri transportna aviona Il-76, javila je ruska državna novinska agencija Tass. Na snimcima i slikama postavljenim na društvenim mrežama vide se dim koji nadvija grad Pskov i veliki požar. Vedernikov je rekao da nema žrtava i da je vatra pod kontrolom. Izvan Moskve, tri glavna aerodroma - Šeremetjevo, Vnukovo i Domodedovo - privremeno su obustavila dolazne i odlazne letove, što je mera koja je postala rutinska nakon napada dronova. Ruski zvaničnici na anektiranom Krimu izvestili su da su odbili napad dronova usmerenih na Sevastopolj. Napadi dronovima na Krim ili ruske regione postali su sve češći poslednjih meseci, a Moskva je česta meta, kao i regioni koji se graniče sa Ukrajinom, poput Brijanska. Skladišta goriva i aerodromi pogođeni su napadima dronovima za koje su ruski zvaničnici okrivili Kijev.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Napad dronovima na Rusiju, ruski napad na Kijev

Izvor: VOA, 30.Avg.2023

Rusija je optužila Ukrajinu da je izvršila najveći napad dronovima na ruskom tlu od početka invazije na Ukrajinu, a meta je bio aerodrom u oblasti Pskov. Usledio je snažan ruski napad na ukrajinske gradove – u Kijevu su poginule dve osobe.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.