Dudina izjava zapalila javnost: Istorijski je duže bio Ruski, teško da će ga Ukrajinci vratiti

Izvor: B92, 05.Feb.2024, 16:30

Dudina izjava zapalila javnost: Istorijski je duže bio Ruski, teško da će ga Ukrajinci vratiti

Poljski predsednik Andžej Duda se oglasio saopštenjem da je ruska okupacija Krima zločin.

Duda je prethodno izazvao kontroverzu zbog svojih napomena da Ukrajina možda neće moći da povrati Krim od Rusije i dalje ostaje nejasno da li veruje da Ukrajina može da povrati Krim.

Duda je, govoreći o svojim komentarima iz intervjua u petak, rekao: "Ruski napad na Ukrajinu i okupacija njenih međunarodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznatih teritorija, uključujući Krim, predstavlja zločin."

Duda je odgovarao na svoj intervju u petak na novoj striming internet stranici vesti pod nazivom "Kanal Zero", u kojoj je izrazio izvesnu sumnju u šanse Kijeva da povrati okupirano poluostrvo dok je razgovarao o tekućem ratu između Rusije i Ukrajine.

"Teško mi je da odgovorim na to pitanje. Ne znam da li će Krim biti vraćen, ali verujem da će biti vraćen Donjeck i Lugansk. Krim ima posebno mesto, takođe iz istorijskih razloga, pošto je istorijski gledano duže bio pod ruskom kontrolom", objasnio je Duda.

Dudina izjava izazvala je kontroverzu na društvenim mrežama. Neki komentatori su kritikovali Dudu zbog toga što naizgled sumnja u mogućnost povratka Krima, dok su drugi primetili njegovu referencu na dugu istoriju poluostrva pod ruskom kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.