Izvor: Radio 021, 16.Jan.2020, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Države čiji su državljani stradali u obaranju aviona od Irana traže odštetu

Države čiji su državljani poginuli u nedavnom iranskom rušenju putničkog aviona ukrajinske kompanije usaglasile su zajedničku listu od pet ključnih stvari koje traže od vlasti Irana, uključujući i isplatu odšteta porodicama stradalnika.

Iranske snage su 8. januara raketnim napadom srušile avion ukrajinske kompanije koji je poleteo sa aerodroma u Teheranu. Život je izgubilo svih 167 putnika i devet članova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << posade.

Među poginulim su bili državljani šest država i to Irana, Kanade, Ukrajine, Švedske, Afganistana, Holandije i Velike Britanije, a kanadskom inicijativom u Londonu su se danas sastale delegacije tih država, izuzev Irana.

"Mnogo, mnogo je pitanja koja imamo. Međunarodna zajednica želi da čuje odgovore", kazao je nakon sastanka šef kanadske diplomatije Fransao-Filip Šampanj.

Zemlje učesnice sastanka usaglasile su pet ključnih zahteva. Od vlasti Irana traže da omogući punu konzularnu uslugu porodicama stradalih, da sprovede detaljan proces identifikacije žrtava, kao i da se provede opsežna istraga otvorena za saradnju svih oštećenih država i državljana i procesuiraju odgovorni, da zvanični Teheran preuzme punu odgovornost za rušenje aviona i da osigura odštete za porodice stradalih.

Šampanj je kazao da Iran sarađuje, ali da postoje i druge moguće mere koje bi oštećene zemlje mogle pokrenuti, uključujući i krivične postupke i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Iranske vlasti su u početku negirale povezanost s nesrećom, a potom su priznale da je ljudskom greškom došlo do raketnog napada u kojem je avion ukrajinske kompanije oboren. Širom Irana pokrenut je talas masovnih antivladinih protesta.

Incident se dogodio svega nekoliko sati nakon što su iranske snage izvele raketne napade na dve američke vojne baze u Iraku, a što je bio odgovor na prethodni američki napad u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani.

Iranske vlasti su saopštile da su privele više osoba zbog kobnog ispaljivanja raketa na avion, a analitičari tvrde da se radi o nižerangiranim oficirima čije pritvaranje služi za prikrivanje odgovornosti viših vojnih zvaničnika Irana. Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da do tragedije verovatno ne bi ni došlo da nije bilo eskalacije tenzija u toj regiji.

Autor: Anadolija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.