Dramatično upozorenje – revolucija iza kulisa: Na globalnom nivou? Nema gore opasnosti...

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 11:33

Dramatično upozorenje – revolucija iza kulisa: "Na globalnom nivou? Nema gore opasnosti..."

Jedna od najmoćnijih žena na svetu poslala je jezivo upozorenje.

Avril Hejns, jedna od najmoćnijih žena na svetu, jer je direktorka svih američkih obaveštajnih agencija, u saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage, krajem prošle nedelje, rekla je da nema dovoljno informacija kojima bi potvrdila da je Ukrajina odgovorna za napad bespilotnim letelicama na Kremlj.

Vojni stručnjaci su, analizom snimka koji je Rusija pustila u medije, nesumnjivo zaključili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Kijev ne snosi odgovornost i kako je verovatno reč o neuspelom pokušaju ruske tajne službe da izmisle napad, prenosi Jutarnji list.

Direktorka Hejns je senatorima skrenula pažnju na pretnju koju predstavlja situacija u kojoj bi se mogla da se nađe vlada SAD-a ako od 1. jula, kako je najavila ministarka finansija Dženet Jelen, više neće biti u stanju da ispunjava finansijske obaveze jer Kongres neće podići nivo zaduživanja.

Americi za 30 dana preti apokalipsa, ceo svet će patiti: "Najveća greška u istoriji"

"Gotovo je sigurno" da bi Rusija i Narodna Republika Kina iskoristile takav događaj u propagandne svrhe "informativnim operacijama", koristeći ga kao dokaz da je američki politički sistem nefunkcionalan, rekla je Avril Hejns, kako je preneo Blumberg.

Situacija neispunjenih obaveza stvorila bi "globalnu neizvesnost" za vrednosti dolara, američko vođstvo i američke institucije, rezultirajući "volatilošću na valutnim i finansijskim tržištima kao i tržištima roba čija se cena izražava u dolarima".

Peking ulaže sve napore kako bi smanjio udeo američke valute, pre svega u trgovini, kako bi se otvorio što veći prostor juanu kao sredstvu razmene.

Pomogao mu je, svesno ili nesvesno, francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u intervjuu Les Echosu govorio protiv ekstrateritorijalnosti dolara. NR Kina misli isto, Rusija takođe.

Americi preti ozbiljna kriza

Kako piše Jutarnji, Makron kao da nije svestan da bi povećanje udela juana u međunarodnoj trgovini NR Kina koristila u svrhu pritiska na zemlje s kojima trguje - EU je velik partner - kako bi ostvarila svoje ciljeve koji su, kad je reč o sistemu, suprotstavljeni evropskim. Sposobnost Zapada da iskoristi dolar kao sredstvo pritiska na Rusiju nakon agresije na Ukrajinu oslabila je Moskvu.

"Obe zemlje će gotovo sigurno pokušati da iskoriste takav događaj u propagandne svrhe "informativnim operacijama", dokazujući da je američki politički sistem haotičan, da nismo sposobni da funkcionišemo kao demokratija", rekla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe.

Šalanda Jang, direktorka Odeljenja za upravljanje i proračun Bele kuće, rekla je da u potpunosti podržava izjave direktorke Hejns, dodajući kako Moskva i Peking "vole da vide haos u američkom sistemu. Vole da vide da ne možemo da obavljamo svoje osnovne poslove".

"Radi li demokratija i dalje, ili funkcioniše kineski način? I takve stvari moramo uzeti u obzir i da učinimo ono što je ispravno za američki narod", rekla je Jang.

Direktorka Hejns je Kinesku komunističku partiju proglasila "vodećom i najvažnijom opasnošću američkoj nacionalnoj bezbednosti i vođstvu na globalnom nivou".

MMF: Svet će se podeliti na neprijateljske ekonomske blokove

Kad je reč o ruskoj agresiji na Ukrajinu, američke obaveštajne službe ne predviđaju da će se agresorska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila teritorijalne dobitke, ali Putin najverovatnije računa da vreme radi u njegovu korist i kako bi produžetak rata - uključujući potencijalne pauze u borbama - mogao biti njegov najbolji put do konačnog osiguravanja ruskih strategijskih interesa u Ukrajini, čak i ako za to treba nekoliko godina. "Međutim čak i ako ukrajinski protivnapad ne bude u potpunosti uspešan, Rusi verovatno neće moći da pokrenu važniju ofanzivnu operaciju ove godine", zaključila je direktorka.

"Vrlo malo je verovatno da će Rusija da koristi svoje nuklearno naoružanje u Ukraini, takva je naša trenutna procena", rekla je Avril Hejns, ne pojasnivši na čemu se procena temelji, prenosi Rojters.

Ali, produbljivanje saradnje NR Kine i Rusije preti rušenjem decenijama međunarodne stabilnosti u kontroli nuklearnog naoružanja, rekao je dan kasnije Pranay Vadi, viši direktor za kontrolu naoružanja Veća za nacionalnu bezbednost američkog predsednika.

Procene da Kina širi svoj nuklearni arsenal pojačavaju zabrinutost zbog ere prepune novih opasnosti. Za razliku od Hladnog rata, kada su SAD i Sovjetski Savez održavali atomski paritet i složili se da ograniče određene vrste oružja, više nacija razvija tehnologije i materijale potrebne za oružje za masovno uništenje.

Američke banke tonu sve dublje

Putin je u februaru ove godine najavio da se Rusija povlači iz sporazuma o ograničenju strategijskog nuklearnog naoružanja novi START. NR Kina nikad nije bila deo tog sporazuma, a kad je pozvana da se priključi, odbila je.

Američki vojni obaveštajni izvori tvrde da Peking nastoji da poveća broj nuklearnih bojevih glava na 1.000 kako bi ih koristila kao sredstvo odvraćanja moguće američke reakcije u slučaju invazije Republike Kine na Tajvanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.