Donbasu privremeni specijalni status

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donbasu privremeni specijalni status

Ukrajinski parlament danas je odobrio privremeni specijalni status i ograničenu samoupravu Donbasu, oblasti na istoku Ukrajine koja je pod kontrolom pro-ruskih snaga, pod uslovom da prevremeni regionalni izbori budu sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom.

Predsednik Petro Porošenko uputio je parlamentu nacrt zakona kojim se daje posedan status istoku zemlje i naveo da je to učinio u skladu mirovnim sporazumom iz Minska, koji je usvojen prošlog meseca.

Parlament >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je takođe odobrio zahtev Porošenka da se uputi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predlog za raspoređivanje mirovnih snaga.

Moskva je sinoć ukazala na pokušaj ukrajinskog predsednika da uvede dodatne uslove za priznavanje specijalnog statusa regionima na istoku Ukrajine, kojih "uopšte nema u sporazumu iz Minska".

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova ističe se da je predlozima o preduslovima za davanje izvesnog stepena autonomije istoku Ukrajine, o kojima ranije nikad nije pregovarano, Porošenko iskrivio samu suštinu sporazuma iz Minska, prenosi Sputnjik.

Zamenik sekretara ukrajinskog saveta bezbednosti Mihajla Kovala saopštio je da se zakon o specijalnom statusu ne bi odnosio na teritorije koje su proruske milicije osvojile posle 19. septembra 2014, mada je ruski državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin istakao da su granice distrikta Donbas, na koji treba da se odnosi specijalni status, jasno definisane sporazumom iz Minska od 12. februara.

Ukrajinski predsednik Porošenko, između ostalog, predlaže da se specijalan status da regionima Donjecka i Luganska tek nakon prevremenih izbora koji bi bili sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom.

Istovremeno Kijev pojačava društvenu i ekonomsku blokadu tih regiona ograničavajući putovanja stanovnika tih oblasti u druge delove Ukrajine i prelazak granice sa Rusijom, što predstavlja direktno kršenje sporazuma iz Minska, saopštilo je rusko ministarstvo.

Lavrov: Nastoje da reinterpretiraju status Donbasa

Novi zakon podnet ukrajinskom parlamentu nastoji da reinterpretira specijalni status Donbasa, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov veruje da problem, nastao nakon podnošenja zakona o specijalnom statusu Donbasa Vrhovnoj radi, predstavlja prioritetno pitanje, preneo je TASS.

"Kroz svakodnevne kontakte sa našim kolegama iz Francuske i Nemačke razgovaramo o potrebi da se pošalje snažan signal Kijevu, koji ometa rad Kontakt grupe na implementaciji političkih, humanitarnih i socioekonomskih aspekata sporazuma iz Minska", rekao je Lavrov.

Od primarnog značaja sada je "rešiti kompleksnu problematičnu situaciju koja je nastala pošto je ukrajinski predsednik Petro Porošenko podneo Vrhovnoj radi zakon", kazao je Lavrov.

"Zakon o specijalnom statusu već je usvojen, i ovaj zakon pokušava da reinterpretira ovaj status, da ga uslovi izborima u jugoistočnim oblastima, koji bi bili održani bez učešća sadašnjeg rukovodstva samoproglašenih republika Donjecka i Luganska", naveo šef ruske diplomatije.

Prema saopštenju zamenika sekretara ukrajinskog saveta bezbednosti Mihajla Kovala, zakon o specijalnom statusu se ne bi odnosio na teritorije koje su proruske snage osvojile posle 19. septembra 2014.

Ruski državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin istakao je danas kako su granice Donbasa, na koji treba da se odnosi specijalni status, jasno definisane sporazumima iz Minska 12. februara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.