Doček na ruski način: Samo vi šaljite, sve ih čeka noćni lovac

Izvor: B92, 30.Jan.2023, 22:35

Doček na "ruski način": Samo vi šaljite, sve ih čeka "noćni lovac"

Odmah nakon vesti o budućim isporukama tenkova "Čelendžer 2" i "Leopard" Ukrajini, Moskva je pokazala da neće to mirno posmatrati.

Ubrzo posle odluke Zapada da isporuči tenkove, u Ukrajini je primećeno dejstvo unapređenog helikoptera Mi-28NM. Ova verzija letelice je prvi put korišćena u borbama u Siriji, pre skoro pet godina.

Rusija je očigledno impresionirana helikopterom, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naručila proizvodnju 100 jedinica koje bi trebalo da uđu u službu 2027. godine, piše bulgarianmilitary.

Posebno zanimljiva činjenica je da je Mi-28NM koji je primećen u Ukrajini bio naoružan i novim oružjem – protivtenkovskom vođenom raketom 9M120 poznatijom pod imenom "Ataka".

Nadograđena verzija "noćnog lovca", kako još zovu ovaj ruski helikoptera zbog izvanrednih sposobnosti za napad noću, poseduje novu kabinu koja je je hermetički zatvorena, ventilisana, klimatizovana i ima oklopnu zaštitu, uključujući prednje oklopno staklo koje može da izdrži metke od 12,7 mm. Oklopne pregrade između članova posade minimiziraju mogućnost istovremene smrti oba pilota. Oklop trupa može izdržati pogotke metaka kalibra 20 mm.

U ovom tipu helikoptera po prvi put su razdvojena dva člana posade – pilot i operater-navigator.

"Mi-28NM je najnovija modifikacija Mi-28N. Njegove mogućnosti su proširene, uključujući i manevarsku sposobnost. Mašina može da koristi oružje visoke preciznosti i ima novi sistem upravljanja sa elementima veštačke inteligencije. Mi-28NM može da se koristi u formaciji i brzo stupa u interakciju sa drugim helikopterima, dronovima i drugim letelicama na bojnom polju", kaže ruski stručnjak Dmitrij Litovkin.

Kako je naveo, naoružanje helikoptera uključuje i dronove kamikaze.

"Mi-28NM može ući u određenu oblast i zatim lansirati jedan ili više dronova koje kontroliše helikopter. Kada se otkriju neprijateljski objekti, posada izdaje instrukcije za ciljeve i prati uklanjanje objekata", kaže stručnjak.

Posebnu pažnju nakon najave isporuke zapadnih tenkova Ukrajini privukla je raketa "9M120 Ataka" koja je primećena ispod krila ruskog helikoptera Mi-28NM.

Ova raketa je proizvedena 80-ih godina prošlog veka, ali je "omiljena" u ruskom ratnom vazduhoplovstvu zbog svog velikog dometa - do 25 km.

Raketa "9M120 Ataka" je prošala državna, ali i stvarna borbena testiranja u Siriji gde se posebno pokazala uspešnom.

Glavna karakteristika rakete je njeno kombinovano navođenje – inercijalno, satelitsko i optičko. Raketa je dizajnirana posebno za vazdušne napade protiv teško oklopnih borbenih vozila – tenkova, oklopnih transportera, protivtenkovskih samohodnih topova itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.