Dobili zeleno svetlo: Oružje sada može u Ukrajinu

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 09:20

Dobili zeleno svetlo: Oružje sada može u Ukrajinu

Norveška vlada odlučila je da dozvoli norveškim kompanijama da direktno prodaju oružje i odbrambene proizvode Ukrajini.

Ta odluka stupila je na snagu u ponedeljak, saopštila je vlada.

U saopštenju objavljenom na veb stranici vlade, navodi se da je norveška vlada odlučila da dozvoli direktnu prodaju oružja i odbrambenih proizvoda iz norveške odbrambene industrije vojnim strukturama Ukrajine, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znači da norveške kompanije mogu da podnesu zahtev Ministarstvu spoljnih poslova za izvoznu dozvolu.

Istovremeno, vlada napominje da će Norveška nastaviti da se pridržava odluke parlamenta iz 1959. godine, u kojoj se navodi da "Norveška neće dozvoliti prodaju oružja i municije u područjima u kojima je rat ili preti opasnost od rata ili u zemlje u kojima je građanski rat".

Norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide rekao je da je ta odluka doneta zbog vanredne situacije u kojoj se Norveška našla zajedno sa svojim saveznicima.

"Odluka Vlade primenjiva je na Ukrajinu i opravdana je vanrednom situacijom u vezi sa bezbednosnom politikom u kojoj se sada nalazimo zajedno sa našim saveznicima", naveo je Bart Eide.

On je ocenio da je podrška Ukrajini važna za norvešku i evropsku bezbednost.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da će svaka isporuka koja sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporučujući oružje Ukrajini.

Kremlj je saopštio da snabdevanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima i da će imati negativan učinak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.