Deščica: Ukrajina primenjuje sporazum o deeskalaciji krize

Izvor: Blic, 21.Apr.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deščica: Ukrajina primenjuje sporazum o deeskalaciji krize

Ukrajina primenjuje sporazum o deeskalaciji krize na istoku zemlje, u skladu sa dogovorom postignutim u Ženevi, izjavio je danas vršilac dužnosti šefa diplomatije Ukrajine Andrej Deščica.

Sastajemo se svakodnevno sa predstavnicima Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da bismo razradili mere koje treba da vode smirivanju tenzija i krize na istoku zemlje, rekao je Deščica.

On je to izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao odgovor na optužbe ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je ranije danas rekao da ukrajinski zvaničnici ne ispunjavaju mirovni sporazum postignut u Ženevi 17. aprila, kada su se sastali predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i Amerike.

Lavrov je ocenio da zvaničnici u Kijevu ne preduzimaju ništa: "Ni prstom nisu mrdnuli da eliminišu uzroke trenutne duboke krize u Ukrajini".

Pročitajte još: Rusija: U Slavjansku se noćas videlo da Kijev nije u stanju da obuzda ekstremiste

- Ženevski sporazum ne samo da se ne sprovodi, nego se flagrantno krši - rekao je Lavrov.

On je istakao da lideri koje je imenovala Vrhovna Rada otvoreno izjavljuju da Ženevski sporazum ne primenjuju na Majdan, jer je gradska uprava Kijeva odlučila da Majdan legitimno deluje i da može da bude sačuvan.

- To je potpuno neprihvatljivo - istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kazao je da se legitimnost uređuje zakonima, kao i da bi po logici priznavanja prava bilo koje uprave, trebalo da se odustane od osporavanja lokalnih vlasti na jugostoku Ukrajine.

Prema sporazumu koji su 17. aprila u Ženevi postigli najviši diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine, SAD i EU, predviđeno je razoružavanje svih paravojnih grupa u zemlji, priprema za reformu Ustava i davanje dodatnih ovlašćenja lokalnim upravama.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.