„Demokratske promene”: SB UN upozorio na nestašicu hrane u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 29.Jan.2018, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Demokratske promene”: SB UN upozorio na nestašicu hrane u Ukrajini

Ukrajina je postala jedna od zemalja koja se suočava sa nestašicama hrane. Ukupno je 16 zemalja, koje su se zbog sukoba suočile sa deficitom hrane.

Organizacija za hranu i poljoprivredu i Svetski program za hranu  podneli su izveštaj Savetu bezbednosti UN.

U njemu se govori o situaciji u Avganistanu, Burundiju, Republici Haiti, Gvineji Bisao, Demokratskoj Republici Kongo, Iraku, Jemenu, Liberiji, Libanu, Maliju, Siriji, Somaliji, Sudanu, Centralno Afričkoj Republici, Južnom Sudanu i Ukrajini.

Nemogućnost snabdevanjem hranom i nestašice u svim tim zemljama su prouzrokovani oružanim sukobima. Stručnjaci su primetili da se deficit i dalje povećava, pa su mere humanitarne podrške "od vitalnog značaja".

Istovremeno, situacija u Jemenu najviše zabrinjava, gde oko 60% populacije, ili oko 17 miliona ljudi, pati od akutnog nedostatka hrane.

U Južnom Sudanu se takođe razvila alarmantna situacija gde 45% stanovništva oseća glad, kao i u Siriji i Libanu, gde se evidentira masivan priliv sirijskih izbeglica.

Ranije je generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Hose Graciano da Silva za RIA Novosti istakao da je broj gladnih ljudi u svetu ponovo počeo da raste, a 2016. godine je bilo oko 815 miliona gladnih ljudi. To je za 38 miliona više nego u 2015. godini. Većina gladnih (489 miliona) živi u zemljama pogođenim akutnim sukobima.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.