Danska daje zeleno svetlo za ukrajinsku upotrebu F-16, ali samo na sopstvenoj teritoriji

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2023, 17:02

Danska daje zeleno svetlo za ukrajinsku upotrebu F-16, ali samo na sopstvenoj teritoriji

Ukrajina će biti ovlašćena da koristi avione F-16 koje će predati Danska, ali samo nad svojom teritorijom, izjavio je danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen.
„Doniramo oružje pod uslovom da se njime protera neprijatelj sa teritorije Ukrajine. I ništa dalje od toga“, izjavio je šef odbrane Kopenhagena, prenosi novinska agencija Ricau. „To su uslovi, bilo da su tenkovi, borbeni avioni ili nešto drugo.“ Predsednik Danske Konzervativne partije Soren Pape Poulsen je takođe naglasio da avioni ne smeju da lete izvan Ukrajine. „Važno je da će se koristiti za samoodbranu u Ukrajini. Ideja je da se avioni ne koriste za napad na Rusiju“, dodao je on. Danska premijerka Mete Frederiksen nada se da će Ukrajina dobiti još aviona iz drugih zemalja. „Mi smo prva zemlja koja je dala konkretnu donaciju F-16 i nadam se da će nas i druge zemlje slediti“, napomenula je ona. Ranije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio „probojni sporazum“ sa Holandijom u vezi sa transferom 42 borbena aviona F-16 u Kijev. Danska je takođe izjavila da je spremna da preda 19 aviona F-16, pri čemu je planirano da prvih šest stigne do kraja ove godine. Dansko vazduhoplovstvo trenutno ima oko 30 takvih aviona, koji će biti povučeni kada zemlja pređe na moderniji F-35. Holandsko vazduhoplovstvo ima 42 takva aviona. Danska i Holandija su već najavile programe za obuku ukrajinskih pilota, uz pomoć još devet zemalja. U julu je tadašnji vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen izjavio da će obuka početi u avgustu i da će joj biti potrebno najmanje šest meseci da se završi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.