Savet bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini: Očajan i uzaludan pokušaj Rusije... Neće uspeti

Izvor: B92, 29.Dec.2023, 22:53

Savet bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini: "Očajan i uzaludan pokušaj Rusije... Neće uspeti"

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se danas da razgovara o situaciji u Ukrajini.

Sastanak je održan nakon što su Ukrajina i njene pristalice zatražile hitan sastanak kako bi se pozabavili vazdušnim udarima Rusije, posle današnjih najvećih napada Moskve od početka rata.

Nakon što je sastanak počeo nekoliko članica SB UN, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudilo je napade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Ukrajinu, preneo je Rojters.

"Napadi su bili očajan i uzaludan pokušaj Rusije da povrati zamah u ratu sa Ukrajinom. Neće uspeti'', rekla je britanska ambasadorka pri UN Barbara Vudvord.

Prema rečima ukrajinskih zvaničnika, u ruskim udarima širom Ukrajine danas je ubijen 31 civil i ranjeno više od 160.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš najoštrije je osudio napade Ruske Federacije na ukrajinske gradove, civile i kritične infrastrukturne objekte, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

"Generalni sekretar oštro osuđuje granatiranje velikih razmera Ruske Federacije na ukrajinske gradove i naselja širom zemlje, uključujući civilne objekte i kritičnu infrastrukturu“, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar je ukazao i na pogibiju i ranjavanje velikog broja civila.

Ruska Federacija je danas izvršila masovni raketni napad na Ukrajinu , napavši Kijev, Lavov, Harkov, Konotop, Dnjepar, Zaporožje, Odesu i druge gradove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.