Dan D za Ruse: To su imali Nemci, znamo kako se završilo

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 16:14

Dan D za Ruse: "To su imali Nemci, znamo kako se završilo"

Mnogi istoričari i vojni analitičari aktuelnu ukrajinsku kontraofanzivu upoređuju sa stanjem na zapadnom frontu tokom Prvog svetskog rata.

Eksperti RAND korporejšena, američke istraživačke organizacije, Rafael S. Koen i Đan Đentile, smatraju da pozicija na ukrajinsko-ruskom frontu više podseća i ima sličnosti s bitkom u Normandiji u julu 1944, nakon savezničkog iskrcavanja, nego s rovovskim borbama Prvog svetskog rata na zapadnom frontu.

Pobornici "velikoratovske" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << analogije podsećaju da su Rusi "načičkali" fortifikacije, "posejali" ogroman broj minskih polja i izgradili stotine kilometara protivtenkovskih "ježeva" pa je, po njima, teško, ako ne i nemoguće, slomiti takvu odbranu.

Prema Koenu i Đentileu, ova situacija ipak više podseća na ratnu atmosferu Drugog svetskog rata. Naime, oni navode kako je saveznicima, nakon iskrcavanja na plaže Normandije, trebalo više od šest nedelja, gotovo pedesetak dana, da naprave prodor od nekih tridesetak km od obale prema gradiću Sen Lu. Tek je, negde 26-27. jula (podsetimo operacija iskrcavanja je počela 6. juna 1944. godine) američki general Džej. L Kolins "osetio da nemačka odbrana popušta".

Nakon dva dana stalnih avionskih napada, na malom delu nemačke odbrane severnozapadno od Sen Loa, general Kolins naredio je juriš svojoj pešadiji, koja je vrlo brzo prodirala, a Nemci su popustili i počeli da se povlače. Podsetimo da je Kolins bio jedan od retkih američkih generala koji je dobio i Sovjetski ratni orden – Suvorova drugog reda.

Dakle, kada su na tom, relativno malom, delu fronta, konačno uspeli da probiju nemačke položaje, više nije bilo zaustavljanja, saveznici su išli napred, a Nemci su se počeli povlačiti i više nisu uspevali da uspostave čvrste odbrambene linije.

"Odbrana Nemaca u Normandiji bila je vrlo jaka, ali je ipak pretrpela poraz, uprkos vrlo dobro izgrađenoj i gustoj odbrambenoj liniji, bunkerima, protivtenkovskim ogradama, minskim poljima, rovovima. Doduše, američki analitičari ne tvrde da će se Ukrajinci u sledećih nekoliko nedelja "ostvariti svoju Normandiju", ali analogija s tom bitkom je argument u korist "strpljivosti i upornosti".

Pre skoro 80 godina vojska SAD suočila se s gotovo istim problemima kao i sada ukrajinska vojska, ali američke snage su napredovale polako, svakodnevno iscrpljujući nemačku odbranu, da bi na kraju to postiglo efekat, kažu Koen i Đentile. Oni napominju da su Nemci u Normandiji imali oko hiljadu vojnika na jedan km, a trenutno Rusi na bojnom imaju oko 700 vojnika na jedan km. No, ukrajinski protivnapad se zahuktava i smatra se da će se u drugoj polovini avgusta "odlučiti" kuda i gde ide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.