Izvor: RTS, 01.Mar.2022, 19:47

Da li ukrajinska kriza hladi radijatore – kolike su nam zalihe da izdržimo bez restrikcija

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević kaže za RTS da su zalihe gasa na najvišem mogućem nivou u ovo doba godine – 112 miliona kubnih metara, kao i da trenutno uvozimo deset puta manje struje nego pre mesec dana. Srbija ima i određene rezerve naftnih derivata: dizela i benzina za dva meseca, mazuta za pet do šest meseci a kerozina za oko četiri meseca, napominje Stanojević.
Rat se ne vodi samo oružjem i ne samo na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajine. Žestoke su borbe i na finansijskom, trgovinskom, energetskom polju. 

Petar Stanojević je rekao, gostujući u Beogradskoj hronici, da Srbija naftu kupuje na Bliskom istoku iz Iraka, i da taj pravac nije ugrožen.
"Srbija dobija naftu tankerima, oni se istovaraju u Omišu i onda Jadranskim naftovodom stiže u Srbiju", objasnio je Stanojević.
Srbija ima i određene rezerve naftnih derivata – dizela i benzina za dva meseca, mazuta za pet do šest meseci i kerozina za oko četiri meseca.
"Sada da nam neko prekine sav dovod svega imali bismo pri najnormalnijoj potrošnji da ne bude nikakve štednje", rekao je Stanojević.
Ugovori sa partnerimaNapominje da Srbija ima dugoročne ugovore sa snabdevanje gasom.
"To je jedini dugoročni ugovor. Nafta se kupuje na tri, četiri ili šest meseci. Ne postoji specijalna bojazan da će snabdevači prekinuti snabdevanje srpske rafinerije", podvukao je Stanojević.
Da li smo u režimu štednjeStanojević je, odgovarajući na pitanje zašto su u poslednje vreme radijatori u nekim delovima Beograda mlaki, rekao da je njegov radijator topao. Podseća da je danas održana radna grupa za sigurno snabdevanje.
"Postavio sam pitanje direktorima toplana, rečeno je da nikakvih restrikcija nema, potpuno je stabilno snabdevanje gasom i mazutom", kaže on.
Poslednjih dana je bilo problema u Smederevu, Leskovcu i Zaječaru, jer te toplane nisu odavno platežno sposobne i likvidne, pa imaju problema sa nabavkom mazuta, koji je relativno skup.
"U ovom momentu štednje nema", rekao je Stanojević.
Postoje krizni planovi za snabdevanje gasom, naftom i daleko su od toga da su aktivirani, napominje Stanojević. Prema njegovim rečima, oni podrazumevaju postupanje u različitim situacijama.
"Trenutno ni po jednom od tih planova nemamo indikatore da ulazimo u krizno stanje", istakao je Stanojević.
Šta je sa strujomKaže da je dobro što se EPS organizovao i povećao sopstvenu proizvodnju, a uvozili smo čak 1.000 megavata na dan.
"Trenutno uvozimo struju, 125 megavata, a uvozili smo preko hiljadu – 10 puta manje. EPS se reorganizovao, proizvodnja uglja se stabilizovala, napravili su raspored koje elektrane ulaze i izlaze sa sistema, hidrologija je dosta dobra i velika je proizvodnja odatle, gasna elektrana kod Pančeva je ušla u probni rad, vetar je duvao ovih dana – trenutno uvozimo deset puta manje struje nego pre mesec dana", rekao je Stanojević.
Koliko možemo da izdržimo, a da nemamo restrikcijePrema njegovim rečima, gas je problematičan, ali zalihe gasa su na najvišem mogućem nivou u ovo doba godine – 112 miliona kubnih metara, to nam omogućava da i ako ne dobijemo kubik gasa možemo mesec dana da izdržimo, pa i više.
"Provukli bismo se do kraja sezone", napominje Stanojević.
Realno je očekivati da problem bude to što brodovi ne plove Crnim morem, a njime se transportuje velika količina derivata. To može da bude problem u nekoj budućnosti, kaže Stanojević.
Takođe, iznosi i činjenicu da Rafinerija u Konstanci ne radi, tako da nije sve idealno.
Poskupljenje energenataAko se posmatraju cene energenata, struja košta više od 200 evra za megavat-sat, a merama Vlade Srbije je ograničena na 75 evra za megavat-sat za privredu, što se tiče stanovništva ono se nalazi u režimu regulisanog snabdevanja.
Odluka Vlade doneta je sa važenjem od 1. januara do 30. juna, privreda kupuje po 75 evra za megavat-sat.
Slično je sa cenom gasa, svedene su na nivo iz novembra, na onih 270 dolara na hiljadu kubika, građanstvo i privreda plaćaju po tim cenama, država supstituše razliku u ceni, a uredba će biti produžena za još dva meseca, zaključio je Stanojević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanojević: Imamo dovoljno nafte i gasa

Izvor: Danas, 01.Mar.2022

Nafta u Srbiju stiže sa Bliskog istoka i taj pravac nije ugrožen sukobima u Ukrajini, a imamo i naše rezerve nafte i naftnih derivata i nema nijednog indikatora zbog kojeg bi trebalo pokrenuti krizni plan, rekao je specijalni savetnik ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević.

Nastavak na Danas...

Mihajlovićeva: Naftinih derivata za dva meseca, snabdevanje gasom redovno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2022, 12:59

Država je obezbedila na vreme dovoljne količine benzina, dizela, mazuta i gasa za najmanje dva meseca, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović..."Ako bismo govorili o danima, onda bismo mogli da kažemo da dizela ima za 57 dana, benzina za 67 dana, mazuta za 110 dana....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.