Da li je život u zatočeništvu viši od ideala „Velike Ukrajine“? Najmotivisanija ukrajinska jedinica predaje se Rusima

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2022, 16:41

Da li je život u zatočeništvu viši od ideala „Velike Ukrajine“? Najmotivisanija ukrajinska jedinica predaje se Rusima

U noći 17. maja, jedinice ukrajinske vojske, blokirane od strane ruskih trupa u "Azovstalju" u Mariupolju, posle kraćih pregovora, počele su da se predaju. Prvo se pojavila informacija da ukrajinska vojska želi da izruči ranjenike Rusiji, čija je situacija u podrumima ogromne fabrike beznadežna. Međutim, ubrzo je postalo jasno da je ceo „Mariupoljski garnizon” počeo da se predaje, kako su mediji pod kontrolom Kijeva nazivali ostatke neonacističkog dobrovoljačkog puka „Azov” i jedinice ukrajinske vojske koje su mu se pridružile. Tako je 17. maja ujutro iz podruma izvučeno 90 ranjenika, kojima se pridružilo i više od 250 zdravih, doduše iscrpljenih i prljavih boraca. Šta čeka njih i one koji su još u "Azovstalju"? Za ukrajinskog predsednika Zelenskog i njegovu pratnju, "Azovstalj" je bio svojevrsni sveti simbol otpora Mariupolja. Mnogo nade polagalo se na puk "Azov", koji se u Rusiji smatra terorističkom organizacijom. Pre svega, u Kijevu su verovali da će neonacisti ostati do kraja i umreti kao heroji. Štaviše, u Rusiji ih čeka sud. I imaće sreće ako to bude u Rusiji, jer se u DNR-u, za razliku od Ruske Federacije primenjuje smrtna kazna. Ipak, borci "Azova" su počeli da se predaju. Ujutro su ruske društvene mreže eksplodirale naletom negodovanja - pojavile su se informacije da su militanti koji napuštaju "Azovstalj" ispregovarali gomilu uslova - bez krivičnog gonjenja, bez video snimaka... Međutim, ruski patrioti su se ubrzo smirili. Prvo, video sa zatvorenicima se gotovo momentalno pojavio na TV kanalima, a drugo, Državna duma je usvojila apel u kojem se traži da se novi zatvorenici pažljivo filtriraju i svi umešani u ratne zločine privedu pravdi. Pored toga, pregovori o predaji su išli prebrzo da bi se razgovaralo o trgovini i bilo kakvim uslovima na najvišem nivou.
Međutim, još nije ceo garnizon napustio podrume "Azovstalja". Većina njih još "trguje", ali već zvanično izjavljuju da su spremni da odustanu. Pripadnici "Azova" su takođe ljudi i samo žele da žive. Čak i u zatočeništvu. Ali za Kijev to stvara velike probleme. Komandanti puka "Azov" Svjatoslav Palamar i Denis Prokopenko, dvojica lidera ukrajinskih ultradesničarskih ektremista, koji se nalaze u podrumima "Azovstalja", poslednjih mesec dana zahtevaju od Zelenskog da izda naredbu da se povuku. Pristali su da budu evakuisani u Tursku sa naknadnim internacijama, da dođu do ukrajinskih položaja bez teškog naoružanja, i na bilo šta, samo da prežive. Ipak, najbolji heroji su mrtvi heroji. Kijevu su bili potrebni Palamar i Prokopenko mrtvi u akciji, a ne oni koji sede na optuženičkoj klupi ruskog vojnog suda. Ali, avaj, ruska bombardovanja su uradila svoj posao. Čak i oni koji shvataju da će im se neizbežno suditi za ratne zločine, više vole doživotni zatvor nego smrt. U pozadini neminovne predaje, komanda Oružanih snaga Ukrajine mogla je samo da neubedljivo da pokuša da preokrene situaciju u svoju korist tako što će zvanično dozvoliti predaju pod izgovorom „spasavanja života vojnika“, a predsednik Zelenski je saopštio da „da su nam ukrajinski heroji potrebni živi“. Ovo poslednje je definitivno laž. Uostalom, ako Rusi zaista razmene ekstremiste i oni se vrate u Ukrajinu, ukrajinski lider će morati da objašnjava svojim ultradesničarskim saveznicima zašto nisu ni pokušali da ih izvuku iz Mariupolja. A Palamar i Prokopenko se i dalje cenjkaju iz podruma, pokušavajući da razgovaraju sa sobom ne samo o životu, već i o povratku kući. Njihov moral je bio dovoljan samo za nekoliko meseci opsade. Najgora stvar za Kijev je domino efekat. Posle pada Mariupoljske tvrđave, garnizoni drugih aglomeracija mogu početi da se predaju. I to će biti kraj režima Zelenskog, barem na istoku zemlje. Januara 1943. šifrovana poruka je stigla u Staljingrad, koji je opsedala Crvena armija. Sam Hitler je čestitao nemačkom komandantu Fridrihu Paulusu unapređenje u čin feldmaršala. U istom telegramu je zabeleženo da nijedan nemački feldmaršal nije zarobljen. U stvari, to je bilo direktno naređenje da se izvrši samoubistvo. Verovatno bi sada Zelenski želeo da pošalje istu enkripciju Palamaru i Prokopenku... Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.