Izvor: RTS, 16.Sep.2022, 09:19

Da li je Ukrajina izvela uspešnu kontraofanzivu i hoće li u Rusiji doći do opšte mobilizacije

Predsednik LIBEK-a Miloš Nikolić ocenio je za RTS da je Ukrajina izvela uspešnu kontraofanzivu, na šta je uticala vojna pomoć sa Zapada, određena medijska priprema, ali i to što su podbacile ruske obaveštajne strukture. Ističe da je ukrajinska strana osvojila značajan deo teritorije, kao i da postoji uverenje da Rusija nije toliko efikasna u ratu.
Ukrajinske snage danima uspevaju da povrate značajne oblasti na severoistoku zemlje. Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da su oslobodile osam hiljada kilometara teritorije, dok Moskva saopštava da je u toku pregrupisanje njenih snaga.

Miloš Nikolić, predsednik LIBEK-a, kaže da je nekoliko faktora uticalo na "impresivnu brzinu i uspešnost ukrajinske kontraofanzive": zapadno oružje, vrsta medijske pripreme i to što su podbacile ruske obaveštajne strukture. 
"To jeste podrška Zapada, u vidu funkcionalnog oružja. Izvedena je, s druge strana, vrste varke, jer je Ukrajina mesecima najavljivala da će izvesti letnju kontraofanzivu. Kreirao se i utisak u medijima da će kontraofanziva ići na Herson", navodi Nikolić. 
Dodaje, međutim, da je ukrajinska kontrofanziva počela u Hersonu, ali da su najveći dobici ostvareni na severoistoku zemlje. 
"Ono što je Ukrajina uspela da postigne je da, oslobađajući deo severoistoka, spreči Rusiju da osvoji ključne preostale gradove u Donbasu i sprovede ono što su mnogi videli kao okruživanje Ukrajine sa severa, juga i istoka", smatra Nikolić. 
Dodaje da se smatra kada je osvojen grad Izjum, transportno čvorište i strateški važno stacionarno mesto, Ukrajina je obezbedila severnu liniju da Rusija ne može da napadne, kao i da pojedini analitičari smatraju da je time ozbiljno ugrožena šansa Moskve da osvoji Donjecku oblast. 
Prema njegovim rečima, Ukrajina je oslobodila značajni deo teritorije, te sada postoji uverenje da Rusija "nije toliko efikasna u ratu". "Kao što je predsednik Ukrajine rekao, osam hiljada kvadratnih kilometara je oslobođeno. Neki to upoređuju sa Kiprom, koji ima devet hiljada kvadratnih kilometara površine. Značaj je i relaksacija tog dela fronta", kaže Nikolić. 
Navodi i da je Moskva na ukrajinsku kontraofanzivu odgovorila raketiranjem civilne infrastrukture, elektrana, brana, distribucone mreže... 
"Ukoliko se sada krene u tu vrstu nepotrebne patnje civilnog stanovništva, ulazi se u sferu 'prljavog rata'. Nadam se da je ovo kratkotrajni refleks, da bi se zadovoljili radikalniji tonovi koji se javljaju i Ruskoj dumi i zahtevaju da Rusija mora da reaguje oštrije po pitanju Ukrajine", smatra Nikolić. 
Navodi da postoji još jedna opcija – uvođenje opšte mobilizacije u Rusiji. 
"Mislim da mobilizacije nije izvesna u dogledno vreme. Time bi Moskva priznala da ovo nije specijalna vojna operacija, nego klasičan rat. Ta mobilizacija morala bi duže da traje, smatra se par meseci, da se vojnici obuče i da bi se odobrovoljilo stanovništvo", kaže Nikolić. 
Kaže i da se nada da će Rusija razmotriti i diplomatsku opciju, ali da bi možda trebalo da razmotri i opciju "časnog povlačenja". 
Celo gostovanje Miloša Nikolića u Jutarnjem dnevniku možete pogledati u video-snimku na početku teksta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.