Da li će prošlogodišnji Zakon uvećati udeo alternativnih izvora energije u našoj privredi? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 11:17

Da li će prošlogodišnji Zakon uvećati udeo alternativnih izvora energije u našoj privredi? (AUDIO)

Globalna energetska kriza usled rata u Ukrajini pokazala je da se svet i dalje oslanja uglavnom na konvencionalne izvore energije. Mada podaci za prethodne dve godine pokazuju da je poraslo interesovanje kompanija za korišćenje obnovljivih izvora, u Srbiji su oni zastupljeni u veoma malom procentu.

Nadležni veruju da će Zakon usvojen prošle godine uvećati udeo alternativnih izvora energije u našoj privredi. Kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji sve više su zainteresovane za integrisanje obnovljivih izvora u svoje poslovne planove kaže predsednik PKS Marko Čadež.

"Ova tema postaje deo privrednog ambijenta. To nije lako niti brzo ostvarivo ali i aktuelni zakonodavni okvir dosta omogućava kompanijama da računaju na alternativna goriva" rekao je Čadež.

Uprkos krizi statistika pokazuje da se svet okreće čistoj energiji ocenila je resorna ministarka Zorana Mihajlović. Pema njenim rečima, Srbija sada ima dobar zakonodavni okvir koji nam omogućava da ispunimo strateški plan za narednih 20 godina.

"To podrazumeva da Srbija do 2040 godine ima minimum 40 odsto proizvodnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Srbija sada (ne računajući velike hidroenergane već samo solarni vetar) sada ima samo 3 odsto obnovljivih izvora energije.

Među ciljevima koji su navedeni u Zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije je smanjenje ujporebe fosilnih goriva kao i zavisnosti od uvoza energenata, potom podsticaj kompanijama koje ulažu u obnovljive izvore energije ali i maskimalno korišćenje nacionalnih, naučno-istraživačkih, tehnološko-razvojnih i ljudskih kapaciteta u procesu planiranja povećanja obnovljivih izvora energije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.