DRAMATIČAN SNIMAK IZ DONBASA: Ukrajinski specijalci razbijaju položaj pro-ruskih snaga, ubijaju žilavog BORCA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2021, 18:24

DRAMATIČAN SNIMAK IZ DONBASA: Ukrajinski specijalci razbijaju položaj pro-ruskih snaga, ubijaju žilavog BORCA (VIDEO)

Sukobi se nastavljaju

Na jutjubu je objavljen video snimak na kome se vidi da ukrajinske specijalne snage vrše napad na položaj narodnih milicija Donbasa (DNR ili LNR). Sve je snimljeno sa pozicije ukrajinskih snaga uređajem za noćno osmatranje, sa termalnim podešivačem.

U video se mogu videti ukrajinski vojnici u razmeni vatre sa stražarem koji se nalazi u nečemu nalik stražarskoj kućici. Jedan od Ukrajinaca prilazi da se uveri da li je pro-ruski borac >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mrtav posle teške razmene vatre, tad je usledilo neprijatno iznenađenje po Ukrajince.

Bili su iznenađeni kada su saznali da je živ i kada je borac Donbasa otvorio vatru iz kućice. Drugi ukrajinski vojnik je uzvratio vatrom i ubio pripadnika narodne milicije.

Sukobi u Donbasu (LNR i DNR) traju već sedmu godinu zaredom. Izbili su 2014. godine, a glavni uzrok sukoba je nasilno razvlašćivanje ukrajinskog, ali pro-ruskog lidera Viktora Janukoviča i dolaska na vlast u Kijev pro-zapadnih političkih struja, na čelu sa Petrom Porošenkom i Arsenijem Jacenjukom.

Svemu su prethodili masovni protesti na trgu Majdan u Kijevu, poznatiji kao "Evromajdan" jer je bivši predsednik Janukovič odbio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom 2013. godine. Dolazi do buđenja ultradesničarskih partija, posebno na zapadu Ukrajine u centrima ukrajinskog nacionalizma - Lavovu i Lucku.

Oživljavaju fašizam i ekstremizam čiji koreni sežu u vreme Drugog svetskog rata, kada se deo Ukrajinaca (mahom katolika i grkokatolika, ali i pravoslavnih raskolnika) borio rame uz rame sa nacistima protiv SSSR-a u tzv. SS diviziji "Galicija" i drugima formacijama, među kojima je i Stepan Bandera, lider Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN).

Sukobi i dalje traju iako je potpisano primirje 2015. godine. Na liniji razgraničenja veoma su česte žustre razmene vatre između narodnih milicija lojalnih Rusiji i ukrajinskih snaga i ultradesničarskih formacija lojalnih Kijevu.

Do sada je ubijeno preko 13.000 ljudi, ranjeno preko 25.000, svoje domove je napustilo preko 1,5 miliona ljudi.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.