Čuje se jasno: Oslobođeno je... Stigla i potvrda: Udar na ruski vojni ponos

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 07:20

Čuje se jasno: Oslobođeno je... Stigla i potvrda: "Udar na ruski vojni ponos"

Ukrajinska vojska je od ruskih snaga oslobodila selo Staromajorske, na južnom ratištu, gde su kijevske snage poslednjih dana pojačale kontraofanzivu.

To je izjavila zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

"Staromajorska u Donjeckoj oblasti je oslobođena. Naši branioci trenutno izvode akcije čišćenja ruskih snaga", napisala je ona na Telegramu.

Da je mesto u rukama Kijeva, potvrdili su i ruski vojni blogeri, o kojih je "Operacija Z" na Telegramu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napisala da su ih Ukrajinci savladali nadmoćnom artiljerijom i zaključili da je ovaj gubitak "udar na ruski vojni ponos".

Ovo su prvi konkretni rezultati ukrajinske ofanzive na tom sektoru linije fronta od juna. Kijevske snage su već oslobodile nekoliko tamošnjih sela u oblasti koju je ruska vojska teško odbraniti i koja se nalazi nekoliko kilometara od glavne borbene linije ruskih snaga.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu snimak na kojem se vide vojnici sa ukrajinskom zastavom u blizini zida probijenog granatama.

"Naš jug, naši momci, slava Ukrajini!", napisao je on.

Na tom snimku vojnici kažu da su "oslobodili selo Staromajorsku".

Početkom juna ukrajinska vojska je pokrenula veliku kontraofanzivu kako bi potisnula ruske snage sa teritorije pod njihovom kontrolom na jugu i istoku. Kontraofanziva je do sada Kijevu donela samo skroman uspeh. Oslobođeno je nekoliko sela i brda u blizini potpuno uništenog Bahmuta, centra borbi na istoku Ukrajine.

Ruska vojska je u sredu saopštila da je odbila veliki ukrajinski napad kod Orihova, na drugom sektoru južnog ratišta, u kome je učestvovalo više stotina vojnika.

Moskovske snage vode ofanzivu na severoistoku, gde su ovih dana, kako tvrde, napredovale u pravcu Limana, gde su u utorak zauzele selo Serhijivka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.