Čovek koji je predvideo rat u Ukrajini: Znam ko stoji iza Prigožinove pobune

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 22:18

Čovek koji je predvideo rat u Ukrajini: Znam ko stoji iza Prigožinove pobune

Dr Juri Felštinski, poznati istoričar i ekspert za Rusiju rekao je da je Vladimir Putin na vlasti jer mu to dozvoljava Savezna sigurnosna služba Rusije (FSB).

Prema njegovom mišljenju, FSB zapravo stoji iza pokušaja pobune Vagnerovaca, a Jevgenij Prigožin uživa njihovu podršku.

"Šta mislite, zašto se s Prigožinom nije dogodilo ništa? Otkako je prošlog meseca pokušao puč, nije došlo do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grubog obračuna sa šefom Vagnera", rekao je Felštinski.

Takođe se osvrnuo i na sudbinu Vagnerovaca koja je, teško je verovati, i dalje nejasna.

"Smatram da bi bila dobra vest za sve nas kad Vagnerovci ne bi otišli u Minsk, budući da bismo se tada mogli opravdano zabrinuti da bi neko od njih pokušao preuzeti kontrolu nad ruskim nuklearnim naoružanjem koje se nalazi u toj zemlji. Zato je bolje da Vagnerovci ostanu u Rusiji", kaže Felštinski.

"Verovatno je originalni plan bio takav da se stvori utisak kako će Vagnerovci otići u egzil u Belorusiju, ali ne mislim da se to događa. Štaviše, mislim da su i Prigožin i njegova privatna armija u Rusiji", rekao je ovaj istoričar.

Podsetimo, da je Prigožin u Rusiji, verojatno u Sankt Peterburgu, rekao je juče i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se pre nekoliko nedelja domaćoj i svetskoj javnosti detaljno pohvalio svojim posredovanjem u brzom kraju Prigožinove pobune.

Ono što je zapravo najzanimljivije u izjavama dr Felštinskog za Sky News je njegovo viđenje na samu pobunu. On smatra da je Prigožin morao imati "veliku podršku", a jedina organizacija koja je to mogla da mu da je - FSB.

"Pazite, Putin je Prigožina optužio za izdaju, a ljudi se za to obično kažnjavaju. Njegovi Vagnerovci oborili su šest ruskih helikoptera i jedan avion. Jako je čudno što mu se dosad još ništa nije dogodilo. Čini se kao da Putin zapravo ne može da ga kazni", smatra Felštinski.

Inače, Jurij Felštinski je sa Ukrajincem Mihajlom Stančevom autor knjige "Bitka za Ukrajinu/Treći svetski rat" u kojoj su još 2015. godine, predvideli da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.