Cilj je zacrtan: Sledeći proboj je odlučujući?

Izvor: B92, 13.Avg.2023, 16:00

Cilj je zacrtan: Sledeći proboj je odlučujući?

Na glavnim pravcima napada ukrajinske trupe uspele su da napreduju do 19 kilometara.

Takav napredak prisiljava Moskvu da premesti snage s drugih delova fronta, slabeći tako rusku odbrambenu liniju.

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), svaki dalji ukrajinski proboj potencijalno bi mogao biti odlučujući.

Šesnaest do devetnaest kilometara iznosi napredovanje ukrajinskih kopnenih trupa prema ruskoj odbrani u južnom smeru. Branioci napreduju uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve glavne linije napada, kroz selo Staromajorsk u smeru Berdjanska koji su okupirali Rusi, luke na Azovskom moru, i dalje na zapad prema okupiranom Melitopolju, važnom čvorištu blizu obale.

"Cilj Kijeva je da dođe do Azovskog mora i zabike klin u kopneni most između Rusije i Krima, koji je vitalan za rute snabdevanja ruske vojske", stoji u izveštaju ISW.

Ipak, podsećaju da se ukrajinske snage još suočavaju s dugom, sporom i krvavom borbom protiv ruskih trupa pozicioniranih iza dobro osmišljene odbrane. Čak i ako Ukrajinci uspeju da probiju prvu liniju odbrane, Moskva ima mnogo meseci da pripremi dodatne odbrambene mere.

Ukrajinci se nadaju da će pritisak na frontu zajedno s udarima duboko u teritorije pod ruskom okupacijom na kraju nadvladati odbranu neprijatelja. Prema britanskim obaveštajcima, kretanje ruskih trupa prema linijama gdje su Ukrajinci uspešni znači da će obrana Moskve biti oslabljena, posebno u regionu Herson uz reku Dnjepar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.