Cilj je ostvaren, objekat pogođen

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 17:25

"Cilj je ostvaren, objekat pogođen"

Oružane snage Rusije izvele su grupni udar sa mora i sa kopna na jedan od centara odlučivanja Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Cilj je ostvaren. Ciljni objekat je pogođen", navodi ministarstvo.

Ukrajina je nastavila sa napadima na južno-donjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu, ali ruska vojska je odgovorila na svaki.

U blizini Vremjovske izbočine, odbijena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su tri ukrajinska napada u oblastima naselja Novodonjeck u DNR i Ljevadnoje u Zaporoškoj oblasti. Tu je uništeno do 30 ukrajinskih vojnika, dva tenka i dva borbena vozila pešadije.

Ruska vojska je odbila tri neprijateljska napada u pravcu Zaporožja, a pogodila je i protivničke rezerve koje su napredovale u blizini naselja Stepovoje, i tu uništila pet ukrajinskih borbenih oklopnih vozila.

Ukrajina je u ova dva pravca juče izgubila ukupno više od 235 vojnih lica, četiri tenka, dva borbena vozila pešadije, 14 borbenih oklopnih vozila, artiljerijski sistem američke proizvodnje M777, kao i haubicu D-20.

Na Donjeckom pravcu, aktivnim dejstvima jedinica grupe snaga Jug uspešno je odbijeno sedam ukrajinskih napada u oblasti naseljima u LNR i DNR.

U Marjinki i Novgorodskom u DNR, vazdušnim udarima poražene su jedinice 46. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 109. brigade teritorijalne odbrane.

Tokom borbi na ovom pravcu uništeno je do 340 ukrajinskih vojnika, jedno borbeno vozilo pešadije, dva borbena oklopna vozila, pet vozila i dve haubice D-30.

Na Kupjanskom pravcu, operativno-taktička i vojna avijacija, artiljerija grupe snaga Zapad porazila je neprijateljsku vojsku i tehniku u naseljima Harkovske oblasti. A uništena je i jedan ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa kod naselja Novoselovsko u LNR.

Tokom dana uništeno je preko 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter, dva automobila i dve haubice D-30.

Na Krasnolimanskom pravcu vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom grupe snaga Centar poražene su neprijateljske jedinice u oblastima LNR i DNR, a obustavljene su aktivnosti ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

Tu je uništeno je do 50 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije, dve samohodne artiljerijske jedinice "gvozdika", kao i haubice D-20 i D-30.

Na hersonskom pravcu, Ukrajina je izgubila do 40 vojnika, dva vozila, haubicu "giacint-B" i dve samohodne artiljerijske jedinice "gvozdika".

Pogođene su dve ukrajinske radarske stanice za otkrivanje vazdušnih ciljeva P-18 u oblastima naselja Novopavlovka u DNR i Tomarino u Hersonskoj oblasti. A kod naselja Dačnoje u DNR je pogođen radar za otkrivanje i navođenje ciljeva zenitno-raketnog sistema S-300.

Pritom, borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod grada Kramatorska u DNR a ruski sistemi PVO presreli su šest višecevnih raketnih bacača HIMARS i "uragan".

Pored toga, uništeno je ukupno 16 ukrajinskih dronova koji su pokušali da napadnu kao i komandno-osmatračničko mesto bataljona 95. desantno-jurišne brigade OSU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.