Čestitam, razotkrili ste se. Aleluja

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 10:22

"Čestitam, razotkrili ste se. Aleluja"

Osveštanje ikone sa likom ukrajinskog naciste Stepana Bandere koje je obavio poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve je "satanizam", ocenila Marija Zaharova.

"Dugo smo čekali na ovo, a sada se dogodilo – mračne sile su se razotkrile. Aleluja", napisala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je Savez pravoslavnih novinara (SPN) objavio da je poglavar raskolničke PCU "osvetio ikonu" nazvanu "S oružjem u ruci i Bogom u srcu".

Ikona je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako javlja SPN, bila oslikana za 104. brigadu Oružanih snaga Ukrajine, čija je zaštitnica Presveta Bogorodica, koja je, kažu, "i u kozačko vreme delovala kao zastupnica ukrajinske vojske i štitila od neprijatelja".

Međutim, na ikoni su oslikani i nacisti Stepan Bandera, Roman Šuhevič i Jevgenij Konovalec.

S obzirom na to da su i Bandera, Konovalec i Šuhevič sebe smatrali unijatima, potčinjavali su se katoličkom poglavaru, rimskom papi, jasno se nazire istinska namera raskolničke PCU da se definitivno odrekne pravoslavlja, naglasila je Zaharova.

"Čestitam vam što ste se konačno razotkrili. Raskolnici, a u stvari zapadni diverzanti, koje je Vašington uveo u pravoslavnu crkvu, razotkrili su sami sebe", ukazala je.

Stepan Bandera je bio vođa "Organizacije ukrajinskih nacionalista" (OUN), jedan od glavnih osnivača borbenog krila OUN – Ukrajinske ustaničke armije, čiji je cilj proklamovana borba za nezavisnost Ukrajine.

Ukrajinska ustanička armija je formirana oktobra 1942. godine, delovala je uglavnom u zapadnoj Ukrajini i borila se protiv sovjetskih trupa, sarađujući sa nacistima.

Počinili su mnogo zločina, uključujući i Volinjski masakr iz 1943. godine, kada je masovno ubijeno poljsko stanovništvo Volinja, ali i hiljade Ukrajinaca koji su odbili da sarađuju sa nacistima. Pitanje tumačenja Volinjskog masakra, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz tog vremena jedno je od najtežih pitanja u odnosima Poljske i Ukrajine.

U maju 2015. godine tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko dao je Ukrajinskoj ustaničkoj armiji status "borca za nezavisnost" Ukrajine, a njenim učesnicima pravo na socijalne garancije.

Šuhevič je bio vođa nacionalističkih organizacija u Ukrajini koje je Nirnberški proces proglasio saučesnicima nemačkih fašista tokom Drugog svetskog rata.

PCU je formirana od raskolnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, pa stoga i nije crkva u kanonskom smislu. Formirana je na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka kao oponent kanonskoj UPC Moskovske patrijaršije krajem 2018. godine na saboru ujedinjenja u Kijevu, na kojem su učestvovali uglavnom raskolnici.

A u januaru 2019. godine, Carigradska patrijaršija joj je dala "tomos o autokefalnosti". Međutim, PCU je u stvari podređena Carigradskoj patrijaršiji, a većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkava u svetu je ne priznaje kao kanonsku, piše Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.