Česi u problemu: Da dođu iz Srbije, da pomognu

Izvor: B92, 28.Avg.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi u problemu: Da dođu iz Srbije, da pomognu

Rekordno niska nezaposlenost u Češkoj Republici dovela je do toga da ovoj zemlji trenutno nedostaje oko 200.000 radnika svih profila i struktura.

Zato su mnoge firme prinuđene i da odbijaju porudžbine. Problem su pokušali da reše privlačenjem radne snage iz Ukrajine, ali to nije bilo dovoljno, pa sad "ciljaju" - Srbiju, prenose Večernje novosti.

Sa konkretnim planom u tom smislu izašla je Privredna komora Češke Republike. Predložili su da se građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naše zemlje po ubrzanom režimu omogući zapošljavanje u ovoj zemlji centralne Evrope. Pre svega su zainteresovani za radnike iz automobilske industrije, koji tamo hronično nedostaju iako imaju veoma visoke plate.

"Pilot-projekat sa Ukrajinom nije rešio naše probleme, ali se kratkoročno pokazao kao uspešan. Predlažemo da se raširi na još neke zemlje kulturno i jezički bliske nama. Pravi primer je Srbija", istakao je, za češke medije, portparol tamošnje Privredne komore Miroslav Diro.

Prema njegovim rečima, obratili su se Ministarstvu unutrašnjih poslova, u čijoj kompetenciji je olakšavanje uvoza radne snage.

"Još nije predloženo konkretno rešenje, kao ni obim i struktura tražnje čeških poslodavaca", navodi Hana Mala iz Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Specijalni režim za ljude iz naše zemlje bi, tvrdi Mala, prvo morala da razmotri Vlada Češke, kao i tripartitno telo vlade, sindikata i poslodavaca.

"Prošle godine Srbima su izdate 284 radne dozvole sa dugotrajnim boravkom. Ostali su dolazili u Češku na osnovu šengenskih radnih viza na najviše 90 dana", navodi, za praške medije, Jirži Kral, iz Ambasade Češke Republike u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.