Čega se bojiš, Putine?

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 13:55

Čega se bojiš, Putine?

Kremlj od Rusije pravi zemlju u koju ne dolaze stranci, zemlju koja preti svojim građanima u inostranstvu, dok za to vreme vodi rat u Ukrajini, piše CNN.

U tekstu autorke Fride Gitis navodi se poslednji slučaj hapšenja “neposlušnih” Rusa, a iako Kremlj to negira, često se ta hapšenja dovode u vezu s protivljenjem režimu Vladimira Putina.

Posle nedavnog slučaja hapšenja američko-ruske državljanke, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon što je donirala novac dobrotvornoj organizaciji koja podržava Ukrajinu, postavlja se pitanje: Čega se boji Vladimir Putin?

Reč je o hapšenju Ksenije Kareline, koja je privedena otprilike u isto vreme kada je opozicioni vođa Aleksej Navaljni nađen mrtav u arktičkoj kaznenoj koloniji.

U slučaju Ksenije Kareline, autorka teksta na CNN-u kaže da Putin, u pokušaju da pokaže snagu, pokazuje strah. “Zašto bi apsolutni vladar sile s nuklearnim oružjem smatrao potrebnim da zatvori ženu koja radi kao kozmetičarka i želi da bude balerina?”, piše CNN i postavlja pitanje; “Čega se boji Vladimir Putin?”

“Kako je Karelina pretnja Putinu? Čini se da Putin ne toleriše ni najmanji znak protivljenja, čak ni ako je ono imaginarno", prenose N1 BiH I N1 Zagreb.

Karelinin poslodavac kaže da je uhašena pod optužbom za izdaju. Nen zločin – navodno je donirala 51,80 dolara američkoj dobrotvornoj organizaciji koja podržava Ukrajinu.

To je potvrdila i Federalna sigurnosna služba, naslednica zloglasnog KGB-a, koja je u saopštenju navela da je njen zločin “pružanje finansijske pomoći stranoj državi u aktivnostima usmerenim protiv bezbednosti Rusije”. Ako bude osuđena za izdaju, mogla bi da provede i deceniju u ruskom zatvoru.

Karelina je postala američka državljanka 2021. Njen partner, Kris van Herden, rekao je za CNN da je bila apolitična, nije gledala vesti i nije imala nikakve veze s ratom. Kupio joj je karte za odlazak u Rusiju kao rođendanski poklon da bi videla svoju 90-godišnju baku, roditelje i mlađu sestru.

U analizi CNN-a se ističe da se Putin pretvara u totalitarnog diktatora najopasnije vrste – one koja se boji.

Podseća se da su ruske snage bezbednosti hapsile Ruse koji su preispitivali rat u Ukrajini, a uhapšeno je na stotine ljudi koji su želeli da odaju počast Navaljnom, pa čak i oni koji su pokušavali samo da ostave cveće u spomen na opozicionog političara.

Takođe, navodi se da su neki od Putinovih najpoznatijih kritičara umirali jedan po jedan. Navodi se i da je za građane SAD, uključujući one koji imaju i rusko državljanstvo, Rusija postala sve opasnija za putovanje.

Nekoliko američkih državljana je zatvoreno – WNBA zvezda Britni Griner, oslobođena u zamenu za ozloglašenog trgovca oružjem; bivši američki marinac Pol Vilan, osuđen na 16 godina zbog optužbi za špijunažu, koje on odlučno poriče, i reporter Vol strit džornala Evan Gerškovič, pritvoren pre gotovo godinu dana u Jekaterinburgu.

Prema podacima organizacije za ljudska prava Fridom haus, Rusija je postala jedan od najvećih svetskih počinilaca transnacionalne represije. Dok se čini da mnogi Putinovi kritičari umiru pod svim mogućim misterioznim okolnostima u Rusiji, njegovi kritičari i percipirani kritičari takođe svoj kraj doživljavaju u inostranstvu.

Podseća se na smrt Maksima Kuzminova u blizini grada Alikantea. Kuzminov, ruski begunac, pobegao je u Ukrajinu u vojnom helikopteru. Novinarima je rekao da se protivi ratu.

Španski obaveštajci rekli su lokalnim medijima da ne sumnjaju da iza njegove smrti stoji Kremlj.

Šta god da Rusija namerava sa hapšenjem kozmetičarke i poluprofesionalne balerine, jasno je da Putinov represivni režim snižava prag onoga što toleriše i podiže lestvicu odgovora. Donacija proukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji sada je jednaka izdaji, kažnjivoj s 20 godina zatvora, a kritika rata ili Putina može dovesti do smrti u ruskom zarobljeničkom logoru, zaključuje CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.