Carigrad želi da utvrdi nadležnost u Ukrajini

Izvor: B92, 24.Nov.2018, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Carigrad želi da utvrdi nadležnost u Ukrajini"

Osnivanjem nove autokefalne crkve u Ukrajini, Carigradska patrijaršija namerava da utvrdi nadležnost u više od 20 manastira, hramova i drugih religijskih poseda

To je izjavio j mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, predsednik Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene veze.

"Pripremanjem takozvane autokefalne crkve, Carigradska patrijaršija namerava da izrazi svoja prava u tomosu i povrati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve stavropigije (status po kojem su pravoslavne ustanove odgovorne direktno Carigradskoj patrijaršiji) koje je nekada, istorijski gledano, imala u Ukrajini", rekao je mitropolit Ilarion, prenosi Tas s.

Prema njegovim rečima, takvih religijskih ustanova, manastira, hramova, različitih zdanja, bilo je mnogo kroz istoriju.

"Bilo je više od 20 objekata", rekao je on.

Ilarion je objasnio da bi takav potez načinio autokefalnu crkvu u Ukrajini zavisnom od Carigradskog patrijarhata.

Ruska agencija podseća da je Carigradska patrijarčija odlučila da nastavi sa odlukom dodeljivanja autokefalosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini.

Time je, podseća se, opozvala odluku iz 1686. godine po kojoj je Kijevska mitropolija bila pod jurisdikcijom Moskovskog patrijarhata.

Reagujući na ovu odluku, 15. oktobra je poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril kazao da nije moguće da ta crkva nastavi saradnju sa Carigradskom patrijaršijom.

Patrijarh Carigradske patrijaršije Vartolomej, 3. novembra je sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom potpisao sporazum o saradnji kojim je obezbeđeno stvaranje autokefalne ukrajinske crkve, a 13. novembra je Savet sveštenstva Ukrajinske pravoslavne crkve saopštio da se neće pridružiti Ukrajinskoj autokefalnoj crkvi koju Carigradska patrijaršija želi da osnuje i da ta odluka nije validna.

Srpska pravoslavna crkva je u septembru saopštila da neće podržati autokefalnost crkve u Ukrajini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.