ČEKA IH SUDBINA NAPOLEONA KOJI JE KRENUO NA RUSIJU! Upozoren ambiciozni Makron o izjavi koja uvodi EVROPU U RAT

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 15:38

ČEKA IH SUDBINA NAPOLEONA KOJI JE KRENUO NA RUSIJU! Upozoren ambiciozni Makron o izjavi koja uvodi EVROPU U RAT

Napoleon je bio ubeđen da će pokoriti Rusiju, ali je doživeo najveći poraz svog života, a sa njim se ta nacija i dalje ne miri.

Pojedini visoki ruski zvaničnici upozorili su u sredu francuskog predsednika Emanuela Makrona da će sve trupe koje on pošalje u Ukrajinu završiti kao Velika armija Napoleona Bonaparte, čija je invazija na Rusiju 1812. godine završila teškim porazom.

Podsetimo se da je početkom 19. veka Napoleonova vojska marširala je Evropom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i osvojila veliki deo kontinenta. U svojoj vojnoj karijeri, Napoleon je vodio oko 60 bitaka i izgubio samo sedam, ali njegov daleko najveći poraz dogodio se kada je odlučio da pokrene invaziju na Rusiju 1812. godine.

Napoleonova „Grande Armee“ je bila zaista ogromna vojska – sa ukupno 600.000 vojnika, krenuo je na Rusiju i bio uveren da će pregaziti Rusko carstvo. Ali desilo se ono što se dogodilo svima onima koji su pre ili posle Napoleona mislili da će uspeti da pokore Rusiju – Rusi su počeli da se povlače pred njegovom vojskom sve dublje i dublje, ka hladnoj unutrašnjosti, paleći sopstvena naselja i obrađenu zemlju, kako bi se agresoru uskratila mogućnost snabdevanja na okupiranoj teritoriji.

Ova taktika je donekle iznenadila Francuze jer su videli do koje mere su Rusi spremni da idu da bi dobili rat. Ovo iscrpljivanje francuske vojske trajaće pet meseci, a onda sledi veliki obračun. 7. septembar 1812. – Francuska vojska je konačno sustigla rusku vojsku, kod gradića Borodina, 100 kilometara od Moskve.

Bitka koja je usledila bila je najveća jednodnevna bitka od početka Napoleonovih ratova. U njemu je učestvovalo ukupno 250.000 vojnika, a poginulo je oko 70.000. Bila je to taktička pobeda Napoleona, ali i put do njegovog poraza. Posle toga će i on ući u Moskvu, ali tamo će ga dočekati prazan grad – mislio je da će mu se ruski car Aleksandar I svečano predati, ali ništa se nije desilo.

Rusko rukovodstvo je već napustilo Moskvu, zapalilo deo grada i čekalo da im u pomoć pritekne njihov najmoćniji saveznik – neumoljiva ruska zima. Tako je i bilo, zima je stisnula Napoleonovu vojsku, a on je u Moskvi uzalud čekao da se pojavi ruski car i potpiše kapitulaciju. Zima je odnela živote francuskih vojnika, a moral se rušio posle neprijatnih kozačkih napada.

Na kraju je morao da se povuče iz Rusije i da se vrati u Francusku – sa samo 27.000 vojnika. U ovoj petomesečnoj avanturi koja će zauvek ostati jedna od najistaknutijih stranica istorije, Velika armija je izgubila 380.000 vojnika, a još 100.000 je zarobljeno. Poraz u Rusiji iskoristiće ujedinjene evropske sile koje će na kraju poraziti oslabljenu Francusku, a Napoleon će biti prognan na ostrvo Elba.

Neko će reći da se pojedine političke frakcije u Francuskoj do danas nisu pomirile sa tim porazom, a na to ih je podsetila najava Emanuela Makrona da će možda poslati vojsku u Ukrajinu. Očekivano, izjava je izazvala reakciju Moskve. Vjačeslav Volodin, predsednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta i bliski Putinov saveznik, rekao je da se činilo da Makron sebe vidi kao Napoleona i upozorio ga da ne ide stopama francuskog cara.

- Da bi održao svoju ličnu moć, Makron nije mogao da smisli ništa bolje nego da zapali Treći svetski rat. Njagove inicijative postaju opasne za građane Francuske - rekao je Volodin.

-Pre nego što da takve izjave, bilo bi vreme da se Makron seti kako se to završilo za Napoleona i njegove vojnike, od kojih je više od 600.000 ostalo ležati u mokroj zemlji - rekao je on.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, sugerisao je da Makron gaji opasne iluzije i rekao da je njegova izjava primer koliko je zapadno političko razmišljanje postalo pogrešno.

- Sitni i tragični Bonapartovi naslednici, isprobavajući zlatne epolete otkinute pre 200 godina, željni su osvete veličine Napoleona i izbijaju žestoke i izuzetno opasne gluposti - rekao je on.

Podsetimo, zapadne zemlje su se brzo ogradile od Makronovih komentara, a opozicija u Francuskoj – desna i leva – oštro ga je prozvala, ističući da njegovi komentari ugrožavaju bezbednost Francuske i cele Evrope.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.